Posts

Showing posts from 2010

jersi

Image
google je,mls nk amik gmbr baju sndri

akhirnya,dh ada jersi pasukan jerman, wlaupun aku mmg xsuka team ni, well,klu dh murah,on je..hahaha mslh skrg,baju tu agak besar, either aku masih lg xmembesar, or size S tu mmg besar.. mcm mana nk gemukkn sikit bdn ni? siapa ada tips?aku betul2 nk membesar ni.huh!

first class

selasa lepas pergi ke Koeln, bandar yg popular dgn gereja terbesar, masuk2 je trus kena sound dgn paderi tu, "tlg jgn pakai snow cap dlm gereja ni".. ape kes,pakai topi pun xleh..haish
then ktorg menuju ke kedai Hard rock cafe, sdg memilih baju,ttbe ada mamat ni dtg kt ktorg, kamu ni dr indonesia ya? bukan,kami dr malaysia-jwb member aku. td senyum,bila dgr malaysia je trus brubah air muka, mgkin dia sedikit kecewa,ingtkn geng dr Indonesia.
singgah Zara,sbb ada sale, tp sale Zara di Koeln xbest mcm kt Regensburg, wlaupun sale,harga lbh kurang je. klu kt regensburg,sluar jeans bleh jd 10 euro je. pkul 7 mlm trus bertolak balik. smpai rumah tepat pkul 10 mlm.
tekan loceng,xde org dtg buka pintu. dh la lupa bw kunci,,agak noob di situ. stngh jam tekan loceng,xde jgak org dtg buka pintu.. dlm hati dh bengang ni, suhu -5,sejuk2..lemak2 yg disimpan,terpaksa digunakn, klu x mati kesjukan, last2 call senior,tmpg tidur di sana. smpai je rumah dia,dia tngh masak, "kesian ko tnggu kt luar sejuk2,mkn la du…

freaking winter

Image
Heater mcm xde fungsi,switched on tp still sejuk, skrg dh fhm,bila senior bgtau,tahun lepas ada org mati, sbb sejuk sngt + xde elektrik. siapa kata salji best?---tiru amirah samat..hak3 cuaca di malaysia still the best..

Missing them damn much

Image

oh,sebelum terlupa

Image
haha,,ni la rambut selepas disimpan lama2, amirah samat kata mcm mamat korea, haziq tngok trus jeles,sbb rmbut die pendek lg, saya guna rejoice ni,sbb tu jd lurus je rmbut tu,ha ha ha

Final Decision

ni mgkin kali terakhir menulis di blog Lilacidil, dh lama pikir psl bnda ni, fbook dh lama delete, skrg giliran blog, lgpun blog ni xislamic lngsg, tulis bnda2 yg xberfaedah, xbgus untuk luang masa bc blog ni. dlm ms seminggu,klu tngok blog ni dh xde,fhm2 la ye.. kepada kwn2 seblog tu, truskn la update,nnt gua bc blog lu. id ym n skype akan ditukar juga nnt, selamat tinggal semua n juga Lilacidil. pnjg umur jmpa lg..slm from Germany~

Pendek ke?

Image
i mean,rambut pendek la, bukan ketinggian aku..haha aku tinggi kot,180 - something,ok la tu..haha tp rmbut xsmpai target lg ni, so xleh nk tnjuk rambut latest,,haha ni gmbr bulan 3 2010, till then,,

Herr Rosdi

biasa klu kt malaysia gak,org pnggil en.idil, bunyi macho la jugok, betul la,idil nama kawe la tu, tp ado skali tu,ada exam bhs jerman,org hok jaga exam,org jerman, kawe ngan sain2 duk dlm dewan blako dh, Herr Rosdi, herr Rosdi, herr Rosdi, org jerman ni duk pnggil, lpas tu sain duk badi kelih,sapo rosdi ni.. pah ada sain kawe hok tau namo ayoh kawe rosdi ni, dio cepat2 tgur kawe,weh dil,dio pnggil mu tu.. pah kawe baru tringat,ya ALLAH,xingat,sek yo main namo ayoh, kawe pun menyahut la..herr rosdi hier,smbil angkat tngn, panah kawe,demo main namo pok kawe..haha

Danke

kepada semua shbt2 yg wish my birthday, trimo kasih bnyk,thun dpn wish lg,haha dgn husaini pkul sepuluh mlm dh wish, haha,terharu sngoti, wan plak siap buat entri birthday for me, entri yg die pernah buat untuk oezil, tp kali ni untuk idil farhan,,yes.. setaraf dgn oezil dh aku ni..haha piqa maon plak bg video happy birthday kt utube, nice gile,seyes, wafiy yg sibuk memanjang,ttbe tegur kt ym, unexpected,,haha wish dr best friend dr gmi lg,pkul 3 pg td(pkul 10 pg malaysia), ingtkn xse wish dh rome, tp yg pling sedih 3 tahun berturut-turut wish lmbt to 'kak ngoh' 2008,2009,2010,asyik dia je, 2010 could be my turn,tp ttbe low rate voip buat mslh, insya-ALLAH,klu umur pnjg, bleh lg menikmati tahun2 yg akan dtg.. danke euch-trimo kasih semua maaf bebanyak la,kalut smeta duk pikir nk wish gano..haha insya-ALLAH,

Kakak

kawe ni mmg rapat la ngan kakak kawe, xtau bkpo,mgkin sbb tarikh lahir dekat2, klu nk sambut hari jadi pun skali sokmo dr kecik dulu, tp gak time baloh gak,badi senyap duo2, xleh duk diam slaluh klu xkecek ngan dio slama sejam,haha last2 kawe jugok hok ngaloh,g tegur dio dulu,
ingt skali tu,kawe ajar dio drive, di ikbn bachok, bila dkt ngan corner,dio tekan minyak, tp gak stereng xpulas2, masuk la longkang, nsb baik xlebar, xteruk sngt,tyr depe sebelah kanan masuk longkang, pah conget la bhgian blake,kawe nalin gile baby ms tu, keno plok adik2 ada blake plok, kawe nepik doh,kak teke brek kak,teke brek.. dio xbrek tp gak duk teke jgok minyok,
klu bab henset ni,die mmg susuk la henset dio dr kawe, sbb kawe check sokmo henset dio, klu tngok ada no ore laki tu dlm inbox,kawe hntr la msg, gapo hok kawe tulis rahsia la. ingt skali tu xingt nk delete msg hok kawe hntr ko ore laki tu, pah berigat ngan kakak kawe, perang dunio meta,tp xpo,dio kalah sokmo klu bab ni, sbb mama kawe duk alik kawe jugok,,haha
bnyk sngt la…

you are the only exception

lagu ni mmg best maaf la,bukan nasyid, sy ni budak kisas yg xbrape betul sngt, xbermakna gua xsuka nasyid ye,,hua3 xde la jiwang sngt,tp lagu ni slow je, best2.

brake up

kepada: si dia
aku btul2 bengang dgn ko, menyampah ah sng cite, tngok ko je aku trus muntah, dh la hodoh,buruk plok tu, xprnh jg diri aku ni betul2, aku slalu jaga ko,xkira cuaca, dh xde jodoh kita ni, smpai sini je la hubungan kita, tp aku xleh la nk reject ko, klu ko xde mcm mane aku nk hidup? ah,pening,,blah dulu la,,jmpa lg
p/s--nnt mood aku ok,kita pergi kedai baiki basikal sama2,baiki brake ko yg rosak tu
Drpd; Idil Farhan


Selamat hari raya Korban

pg2 lg dh dpt msg, Herzlichen Glückwuensch zum Opfer Fest Herzlichen Glückwuensch= Selamat, Opfer =Mangsa kes bunuh,atau sbgainya Fest = Perayaan, lama gile pikir,ape bnda ni,perayaan ape plak kt jerman hari ni, tngh jln kaki nk ke uni,bru terpikir, hari ni hari raya korban, mgkin tu la yg kwn aku cuba bgtau dlm jerman..haha
Teringat raya thun lepas,jatuh pd 27 Nov, birthday my sist,esok plak my birthday, kitorng pun buat la mjlis mkn2 sikit, kwn dr gmi xramai,yg dtg cuma yg btul2 rapat je, thanks rome,kuro. yg pntig kwn my sist ramai la dtg majlis tu, pagi2 27 Nov,lepas smbhyg sunat hari raya, my mum sruh pergi tmpt org korbankn lembu, cuba bg alasan xnak pergi,tp my mum ajak jgak, balik rumah trus pening n nk muntah, mgkin sbb tngok darah lembu tu. lps tu aku bgtau mak aku, raya haji thun dpn ore xse g dh tmpt smbelih lembu tu ma, gembira la sbb bleh escape dr tngok darah lembu, the fact that i'm not at home 'thun depe ' tu menyedihkan aku.. erm,anyway,,
SELAMAT HARI RAYA SEMUA

Bachok

"Sementara itu Takiyuddin berkata, kerajaan negeri bercadang untuk membina Muzium Wau di satu lokasi di Pantai Irama Bachok selewat-lewatnya tahun depan.

"Lokasi di Pantai Irama itu sesuai dibina muzium itu kerana tempat itu juga sesuai untuk diadakan persembahan dan pertandingan wau sehingga ke peringkat antarabangsa," katanya.
Sementara itu, persidangan Dewan dimaklumkan bahawa kerajaan negeri akan membina sebuah litar lumba motosikal bagi membolehkan peminat acara sukan itu berlumba secara sah. "
-taken from Berita Harian online-
selewat lewatnya tahun depe,kito tngok la ada sengoti ke dok bnda tu,,bila la Bachok nk maju..

Ayam masak tomato

Image
rsnya dh lama xupload gmbr mskn, sbb dulu mmg free gile, krje masak je, bile pikir balik,memasak ni seronok, tp bila mls masak,mkn nasi + telur + nutella nutella tu mcm kuah la,,haha ni masakn plg latest,confirm la sedap, aku amik dr blog kak ain, dan juga kt shoutbox aku tu.. xrasa tomato,sbb aku letak sikit je..haha first time,biasa la

when it rains

when it rains, u will always find an escape, just running away, from all the classes that u have on that day, u say u wanna sleep till noon, (bila hujan mmg syok tidur) how dare u! tidur xajak member sleeping is 'crucial' for us, let's sleep..
bila hujan,payung kena ada, sejam 30 minit dlm kelas fizik dgn seluar basah, sbb xbawa payung..
"dont think that u re not cool when u re holding an umbrella" -Ms Cynthia-
break up?mmg sedih.. tp klu brake rosak lg sedih..

minyak wangi

xpernah guna bnda ni, tp skrg aku rs bnda tu penting, ye la,nk kasi bdn wangi , of course kena spend sikit, atau istilah dlm ekonomi,Investment mat salleh pnggil, klu dh seminggu xmandi,kena la cover, jimat air sbnrnya, bkn takut air atau mls mandi.. winter?ek eleh,xde la sejuk sngt, tangan 'beku',telinga sakit,badan terketar-ketar duk luar rumah slama sejam,sbb lupa bw kunci, trus demam smlm, huh!


Jimat

xde ke kedai yg jual sarung tngn untuk musim sejuk ni? bila tny je,tauke kedai kata kitorng xjual, pelik,pdhl aku sndri nmpk sarung tngn kt kedai die,
erm,kt mane nk cari? aku nk sebelah je,sbb sebelah je yg hilang.. xnak beli sepasang,sbb nk jimat, susah betul nk jmpa kedai yg jual sblh je sarung tgn ni.. huh!
tu jimat ye,bkn kedekut.. get it right people,and know the difference!

Mickey Mouse

Image
terima kasih,baju ni mmg cantik, walaupun ada warna pink, xkesah org pnggil jambu ke,mak nyah ke,pondan, mgkin diorng jeles,,haha next time bg lagi ye,danke!

Alhamdulillah

bila duit tnggl 30 euro dlm bank, buatkn aku pening, mcm mane nk hidup bln nov dgn duit sbnyk tu, untuk 2 minggu ckup la, klu 2 minggu satu hari? aku nk makan ape? pasir?daun?kertas?
tp tu dulu,,skrg dh xperlu mkn pasir,daun ape kejadah tu,, alhamdulillah,tq Mara,

Optimist and Pessimist

Image
The pessimist says the glass is half empty.
The optimist says it's half full.
-Cikgu Mariah-
klu anda xckup tidur,bgtau diri sndri,ala 8 jam tidur lg elok dr xtidur..haha

Now I know

skrg baru tahu mcm mane org bleh mati bila sesak nafas, dan skrg bru tahu kenapa member2 aku kt sekolah dulu, hisap rokok xpakai baju.. erm,, semalam my turn untuk masak, ayam dh siap dipotong,bawang putih,besar n halia semua dh settled, aku pun letak la periuk atas dapur,nk panaskn skjap, sblum tumis bawang semua tu, masukkn minyak sikit,lepas tu aku kluar dapur jap, 5 minit lps tu,aku masuk dapur, asap berkepul-kepul,gila cuak.. nsb baik xde smoke detector, klu x mmg tragedi november la, masa tu stay kt dapur xsmpai satu minit, susah gile nk bernafas,tu pun sbb nk buka tingkap,biar asap keluar,, bau baju xpyh cite,mmg bau asap..haish,,kena basuh baju lg la ni,..

November

cepat masa berlalu, skrg dh 1 nov, nnt raya aIDILadha, xdpt nk tngok lembu2 di kampung, sihat belako ko sek2 demo lembu weh? smlm main bola,pkul 5,30 ptg dh gelap, patutla senior ajak main bola pkul 4 ptg,, ktorng balik dlm pkul 6,00 ptg.. lbh krg pkul 7,00 mlm,loceng rumah berbunyi, kamil dh pesan,klu budak2 dtg mlm ni,ko jgn layan. mmg budak2 yg dtg,smlm Halloween,ape kejadah aku nk smbut.. trick or treat?whatever..
p/s---kepada anda yg lupa birthday aku,sila google secepat mgkin.haha klu nasib baik,jmpe..kah3 wish lmbt,mmg anda tidak akan dilayan lg..sekian hrp maklum Yang ingin menambah Lemak, Muhamad Idil Farhan Bin Rosdi aka peminat Patrick

bengang

kali ni betul2 xpuas hati dgn celcom,ape hal ttbe kadar sms mahal gile baby, sblum ni 30 sen per sms, skrg dh rm2 per sms,, patut la aku msg member tny psl bola, die xreply, bila check kt sent items,rupanya msg not delivered,, baru je my mum bg rm10 tu smlm, mlm ni dh habis,, bru je hntr 5 sms, time pokai ni bnyk plak mslh bkaitan duit.. haish,,sakit hati sunggoh!

Kantoi

ym dan skype dua2 on, dua2 available,bukan busy dan juga invi, biasa aku on je bnda tu, lepas tu blah la, xde la mengadap laptop je krje, ttbe ada org tegur kt ym, aku xlyn,sbb mls nk chat, dlm hati,lain kali bleh aku bgtau, 'maaf la,time tu aku xde kt bilik', wlaupun sbnrnya kt dpn laptop je..haha tricky brain,that's it..hua3 ttbe si penguin tulis status ym Guten Morgen Patrick, aku pun balas la status tu, XXXXXXX(Rahsia Kerajaan Uganda)
sekali org yg sama tulis,,, idil,aku tahu mu ada kt situ kn..
nk jwb mcm mane?ingtkn xkantoi jwb je ... eh?maaf2,,ym aku kena hacked.. logik?seyes xmasuk akal.. perlu taktik baru,,herm

Jalil dan 2 kg Party

td member jerman tny, do u have a girlfriend in Malaysia? ttbe tny psl girlfriend, ke die nk jd girlfriend aku? gile ape,aku bukan gay,lol.. aku jwb la xxxxxxx, lps tu die trus ajak g party..haha klu xde girlfriend bleh hdup bebas katanya..
berat dh bertambah,lg 2 kg nk capai target, gembira molek,tp yg psti alat penimbang tu xrosak.. thanks Boss,senior aku di sini, klu xde event yg ko buat,dgn tema,, Bersama membina Lemak, xkn bertmbh berat aku ni.. JALIL,ye JALIL.. tu nama baru,housemate piqa maon pnye psl. aku pasti yg aku tulis idil farhan kt nama pengirim, tp mcm mane bleh jd Jalil Farhan..fulamak,jauh tu..

Senior

dolah tu senior aku,ilmie plak super senior, kamil super super senior, akak aini lg super super super senior, khairi,super super super super senior, johar,super super super super super senior..
dh tu siapa plak superman? well,sah2 la tuan pnye blog ni..ehem2
maaf senior2 ku,terpaksa guna nama korg semua,

Ultraman dan Virus

ptg td tertekan satu link, bila tekan je,chrome tertutup dgn sndri, cursor jd statik, nk minimize xleh, laptop buat hal,, oh God,mslh besar ni time tngh pokai, aku shut down kjap, bile buka balik,nmpk mcm ok, tp mslhnya xleh buka mane2 page, xkire la guna chrome,firefox,explorer,n safari.. ym n skype shj yg bleh buka.. tergendala jap aktiviti menonton cite Ultraman Taro, haha,,start to realize,Ultraman is so freaking cool,with his great costume. skrg laptop dh dibaiki, Taro,tnggu aku..

Ultraman,Kamen Rider

akmal kata,"aku nk jadi mcm ultraman,cool gile" kamil plak,klu aku,aku nk jd mcm kamen rider,kamen rider lg unik.. aku plak?..sailor moon la kot..sbb cantik..haha

slmt tnggl

kali ni betul2 pnye,dh xde istilah deactivate ke ape, baru shj delete akaun fbook aku, bleh je hidup spnjg tahun 2009,wlaupun xde bnda ni, maaf semua,,
p/s--rome,klu ada gapo2,,ym atau email..

Rokok

musim sejuk hmpir tiba, klu kelas pkul lapan,xyah cite la,seksa gile nk kluar rumah, nk kluar bilik pun pikir tiga kali dulu, senior kata,sejuk2 mcm ni mmg best hisap rokok, bila dgr pelik gak,mmg best ke?haha tp bile muka mcm nk beku,tlinga dua2 mcm xwujud, tercari2 bnda yg dpt krgkn kesejukan, rokok,ye rokok..
singgah kedai,tnjuk Ausweis,byr dan beres..

bola sepak

td kakak bgtau yg ada org kelate mati, lps game kelantan vs selangor, sblum tu ada terbaca status skype sesorng, ingtkn tu psl bola kt luar negara, bila dgr kes ni melibatkn negeri kelahiran, rs bengang ttbe, kwn baik kakak aku ada kt stadium untuk tngok match tu, allahyarham ni plak kwn kpd kwn baik kakak aku, bnyk la jgak yg kakak aku tahu.. apsal smpai nk bunuh2 org?tngok sudeh la brader, yg ko pergi buat hal kt tmpt pnyokong klate ape kes, klu dh xsuka penyokong kelate,pergi mati la.. media plak satu hal,tipu je pandai.. 'meninggal dunia di tmpat kejadian sbb sesak nafas'--what the heck? org bachok plak tu,,,,,scheisse!!

Basikal 'baru'

Image
ni basikal aku, biasanya ke uni kayuh basikal ni la, sbnrnya nk beli basikal baru, senior kata,ko repair je basikal lama tu, bleh jimat duit, basikal yg second hand pun 150 euro,,mahal. skrg dlm misi nk jd tnggi plak,,haha xcukup inci, naik basikal pun xstabil..haha

Idil dan rakan2

Image
dari kiri: idil(plg cute),kori,farhan,abrar tngok kt tngan tu ada gasing, aku masih ingt,aku main gasing dlm kelas,,haha agak kecil,xde la kecil sngt,nama lg drjh dua. no wonder la bila besar aku masih cute, sbb dr kecik lg aku dh cute..haha

Kad Raya dan sekeping Poskad

Image
ni dr senn,kad raya. kt malaysia dulu pun jrg dpt, pengalaman manis ni,arigato!!

yg ni poskad terbang jauh dr Australia, dr bekas classmate,dulu skdr kenal nama je, xpernah tegur,haha terima kasih piqa..
ayat yg menarik dlm kad raya senn: 'sekali ko suke seseorang,jgn berganjak walaupun sedikit' ayat menarik drpd piqa plak: 'kat perth ni ada penguin,,haha' (apa aku mengarut nih)

p/s untuk senn--ko ingt aku buaya ke apa? p/s untuk piqa--yg penting bkn aku la ajar ko mengarut tu..keh3

Kelas

mcm biasa,bgun untuk pergi ke uni, smpai awl 10 minit, kena pergi awl,sbb xtahu tmpt, nnt senang nk follow org, smpai2 je,tngok xde org lg, mmg patut la,sbb awl lg, bila dh pkul 9 pg,tngok xde org dtg lg, dlm hati,org jerman ni pemalas juga ye..haha kelas spatutnya pkul 9, tp 9,10 pg still aku seorng je, ada bnda yg xkena ni.. pergi jumpa dekan,tny.. rupa-rupanya kelas dibatalkan, smlm kita dh bgtahu semua student baru--tambah beliau. peh,tension kuasa empat. snggup naik basikal dlm suhu 8 degree celcius. mcm mane la bleh xtahu...

Raya di Belanda

Image
tu bkn rokok,tp ganja.. first time tngok,biasa dgr je. nk masuk sng je,tnjuk passport.settled tukang check plak org islam terbaik!

casino,ada duit n passport,dh bleh masuk






38 minit je nk ke Belanda dr kg Steinfurt ni, pg2 lg dh kena sindir dgn senior.. "lembab btul ko ni idil" mane x kena sindir,diorng yg tnggu aku..haha org dh nk gerak,aku bru siap pkai baju..haha maaf la senior2 sekalian,junior mmg mcm ni..kah3
kt sana ada sebuah keluarga,juga org malaysia, kitorng dijemput ke sana, katanya ada jamuan hari raya. sy sentiasa on bab2 makanan ni,sbb nk capai target..hehe



Blur

mcm biasa,bgun pg,pergi uni.. minggu orientasi xhabis2 lg, ptg td masuk lab kimia, ingtkn nk introduce bnda2 baru,i mean apparatus ke. tp disuruh buat eksperimen, atau lebih tepat,Titration.. hari ni aku alami apa yg biasa seorang senior pesan pd junior, ya ALLAH,duk dlm lab kimia tu, nk buat titration pun sangkut. baca soalan xfaham,mak cik kt lab explain,lg aku xfaham. tngok nama element,compound tu je yg aku tahu, NaCl,HCl,benzoic acid,, mcm xpernah blaja kimia plak rsnya. aku baru je siap step 2, org lain dh kemas meja,simpan brg2,dh nk balik.. aku bnci perasaan mcm ni. down,mmg down,lg besar drpd down kuasa enam belas.

Broga

Image
ni puncak bukit ni rsnya..

pndgn dr atas bukit ni,
dulu laluan ni xwujud pom, klu dulu,mmg susah naik bukit ni time hujan
see,semua guna laluan tu.
ramai?..ni xsngt..bleh jd lg ramai.. view lg cantik klu dtg lepas subuh..serius cantik
nyah,ni la gmbr pokok kelapa sawit kt bwh bukit tu.
nice one Broga,,udara mmg bersih.. aku pernah buat post sblom ni, cla..buka link ni

Patrick

Image
tkjut bila kak ain tulis mcm tu kat wall aku, dlm hati-ape yg kak ain ni nk bgtau, klu bnda penting,mati aku..huhu rupa-rupanya anak kak ain,Durra namanya,yg tulis kat wall aku.. kenapa?why?warum?limaza?bakpo? bC keratan akhbar di bwh..keh3
Semua ni salah Patrick..keh3








Kenapa?Kenapa?

dulu 56.6kg,seminggu yg lepas turun,jd 54.6kg, hari ini turun lagi,54,0kg, ada possibility nk trun lg ni.. rsnya kt rumah ni makan tidur je, xbertambah juga berat bdn ni.. bila nk capai target ni..

Buzzer Beat

Image
jgn bc tulisan dlm gmbr kt atas tu.. aku rs la,ayat sbnr-mothers love makes me strong..keh3

biasa je,tp my bro n sorng lg minat Yamapi nih.. i wonder why..

kawai molek..nmpk gayanya aku kena pndai main basket ball, bru ada orng snyum mcm ni nnt..

cite jepun,best xbest,kena tngok dulu,baru bleh judge.. gmbr last ni,part plng bes,bg kwn2 aku..(not me ok)

My Gewe is..jeng jeng jeng

Kes Pertama: zahir-mane dil gmbr gewe mu? idil-eh? ttbe tny gewe aku..bkpo? zahir-bia la klu mu xse oyap,meh aku cek kot fbook..
die pom bukok la fbook aku,pah die tny, zahir-Senn Cunna ni ke gewe mu dil?sbb komen dr die jah hok bnyk kt fbook mu nih. idil-panda2 mu jah cek lagu tu..
Kes Kedua: Izz Zukri-ttbe tny kot chat tu, idil,mu ni hok mane so..mirah ko wani? (sori cegu,anda juga terlibat) Idil-eh?(nada jepun,,) mari mano plok mirah ngan wani ni.. dua2 sain aku..
Kesimpulannya-Sesiapa nk jd gewe sy,tulis la bnyk2 kt wall fbook sy. hahaha.. ttbe rs mcm diri ni PANAS juga ya..kah3

Masalahnya....

ok,kuat betul bunyinya.. aku nk tidur pom xsenang, argh,ttbe tension.. last choice,tidur smbil dgr lagu lg best..

Made in China

hati2 dgn produk dr china,td senior pesan, klu pergi ke sana, berhati-hati bila nk beli telur tu, sbb kt sana ada telur tiruan, made from chemical substances.. serius?-aku tny senior tu,sbb xpcaya. senior jwb-ko nmpk muka aku mcm penipu ke?
xcaya buka la http://www.youtube.com/watch?v=T55tz4qwFMo

Idil terengganu

Image
Kisahnya bila Mara tersalah hntr surat si idil tganu ni ke rumah aku, die plak dpt surat aku, kelam kabut jap,dh la dpt surat tu dh lmbt, lps tu tertukar ngan surat orng lain plak, nsb baik hari temu duga tu hari yg sama, klu xharapan la nk pergi k.L awl2.. smlm die add aku, lama btul rsnya xdgr khbr si idl tganu nih..keh3

Ayat tergantung

td junior ada bgtau,yg die ada bc blog aku,aku bgtau die,ala ko bc ke blog aku, sbb blog aku xberilmiah lasum. die kata die suke bc blog ni, sbb simple n buatkan die berfikir. ayat tu aku pelik,apsal nk fikir plak. mgkin disbbkn ayat2 yg tergantung..kah3 mulai dr skrng,aku kena tulis sesuatu yg ilmiah, sbb junior nk baca ni, aku nk jd senior yg baik..keh3 (aku tulis je ape yg aku nk tulis kt blog ni, dh jd mcm hobi dh pun)

3 hari lg

dh nk balik Muenster,rs sedih tu,mcm dr Repek nk ke Ampang semula.. (cnth shj tu,,haha). sy syg Regensburg,keh3

20 ke 22

td keluar pergi cr makanan,skrng dh mls nk masak, sejak dh pndai masak..kah3 (siapa lg nk puji diri,selain aku sndri), kluar dgn roomate,Amir. plan nk balik pkul 10, tp pkul 11 mlm jgak bru balik.. apsal? sbb Amir ni tersalah bc jadual, die tngok yg jam 20. klu 20 bru pkul 8 mlm.. terpaksa la tnggu bas sejam lg.. argh,ttbe nk marah org pom ada

Muhamad,der Busfahrer

Mlm td terpaksa keluar lg, kena print setem dhl secara online, agak leceh,tsilap print,duit burn.. 30 euro smue skali, klu convert dh dlm rm120,bnyk tu..
aku dh cuba print bnda tu kt c.C, tp tersilap tekan ape bnda ntah, bnda tu xkluar2,wlaupom dh tekan print. bengang kuasa 16,6 kali aku cuba,still xdpt..
smpai je kt rumah,terus tulis email pd Dhl tu, Alhamdulillah,xburn la 30 euro aku. tmbh plak dpt kenal driver bus,namenya Muhamad. bas bertolak pkul 9.08 mlm,tp pkul 9 mlm aku dh ade kt sane,
masa tu Pak cik ni tngh mkn dlm bas, lepas tu die keluar,hisap rokok.. ttbe die dtg menghampiri,
Muhd-kommen Sie aus Indonisien? aku-nein,aus Malaysia …

pink ke?

Image
asal org kata baju aku warna pink?tu bukan pink, tlg2,gile ape aku nk pkai baju warna pink, mcm pempuan, warna baju tu lebih kepada oren, tu gmbr lemang,,hehe butang baju pinjam amin pnya, klu x,dh xpkai bju melayu ni untuk event mlm td

Muenster dan Regensburg

Image
jarak lebih kurang 556 km,
mmg jauh,naik train yg slow,amik masa 12-15 jam,
naik train mhl,140 euro,dlm 8 jam dh smpai,
penat gile,minggu depan dh balik bndr muenster,
sbnrnya kampung gile compare dgn regensburg ni,,
dh uni kt sane,reda je lah

kena maki

ada org call aku,no aku xkenal, aku jawab je la, ni perbualan aku ngan si A tu..
idil-hallo, A-siapa ni? idil-ni idil ni,ada ape? A-bangang la ko ni,aku minta no tel mak ko,ko bg no tel ko sndiri then die yg end call tu.
dlm hati,dh marah gile ni,apehal mamat ni,aku xkenal ko,ko maki aku, mangkuk betul mcm ni..
lepas tu,aku sruh my mum call org td, my mum tny,sape ni? si A ni jwb la,die ni ckgu kpd idil ikhwan, die call sbb nk ckp ngan mak idil ikhwan ni, dh tu kenapa marah2 kt anak sy yg nama idil farhan plak? tu yg mak aku tny, si cikgu ni kata,die ingtkn idil ikhwan tu jugak yg jwb call tu, kire mcm diperbodohkn la klu adik aku yg jwb.. maaf la-ckgu tu bgtau mak aku..

Selamat hari raya

berbaloi balik raya di Regensburg, nk balik Malaysia mahal sngt, dh la nk guna bnyk duit untuk rumah bru nnt, terpaksa la stay di jerman,
td bru je lepas takbir raya di rumah abg tajudin, dpt lead takbir raya, xpernah dpt peluang di Malaysia,sbb biasa tok imam je,, alhamdulillah la,ada hikmah xdpt balik Malaysia tu.
Selamat Hari Raya ye,sini raya hari khamis.. (still missing Ramadhan,ingt smpat lg smbhyg tarawih)

sedawo.

kali ni dlm loghat negeri ambo,sbb rindu sngt kampung ambo nih.. :)
cito dio bilo ambo ngan sain ambo tubik nk g kfc, sapa kt stesen bas tu awl tlajok,kena la tnggu dlm 10 minit lg, bas hok g alah ko tmpt kfc tu jare2 jah.. dale 5 minit ambo tnggu,tibo2 bunyi .. BBBUUUUURPPP!!
sain ambo hok dok sebeloh ni sedawo, ha berat,ore jerman pakat dok wak pelik blako, pakat dok tngok ko ambo blako, sini sedawo sensitif bena, tobak nk nyepak sero sain tu, ado ko tmpt terbuko g sedawo.. sedo bledo molek la.. ambo oyap la,tolol mu ni g sedawo,, dio rilek jah jwb,senyum2 lagih tuh, dok ingat boh,dok bilik rilek jah sedawo..
ambo wak muko sedo gitu jah,mapuh g la ore jerman nk usha pelik pom, aloh la weh,tebal muko meta.. hok tnggu bas buke 2 ,3 org jah,, puluh2 jgok ore tu. caro kot ore lain ah,janji aku bleh make aye kfc hari tu..

pass auf dich auf

sbb terlalu sejuk,(aku xthn sejuk) aku pakai la snow cap tu, saja nk tutup telinga.. kn xpasal2 beku tlinga ni.. ttbe orng sebelah ni tny..
bist du Moslem? (adakah kamu ni muslim?)
ja,-sepatah tu je aku jwb..
die kata la,dh agak dh,sbb aku pkai topi tu..
mcm pelik,topi tu ada gak org lain pkai.. mgkin sbb muka asia.
die bgtau,yg die pom islam,tp syiah.. aku bgtau,aku ni sunni, cepat2 die bgtau,sunni ke syiah,dua2 bgus,xperlu gaduh2.
die ada tnjuk satu rntai,rntai org syiah, rantai bentuk tngn n ada satu mata kt tngah, terkejut gile aku,first time jmpe org syiah, yg open gile.mayb sbb die org jerman yg convert,
aku tny,kenapa masuk islam? kelaurga bleh trima ke? mcm mane kali pertama kenal islam? last skali,bleh tngok rantai tu skali lg?
die kenal sbb sorng kwn die ni, kwn die asal dr filipina, die kata,die tertarik dgn islam,sbb cr islam handle kanak2,lain org kt sini,kanak2 tu mmg xjg lngsung,biar je hidup bebas. satu lg sbb arak,die bgtau, wenn du kein Alkohol trinkst,ist es viel viel besser, Islam macht gesun…

12 jam

sungguh lama dlm train td, teringat zaman balik ngan train,dr kajang ke wakaf baru, lebih kurang sama la tempoh masa, nk tidur pom dh bosan,lama sngt tido.. alhamdulillah,selamat smpai, bertolak dr Regensburg dr pkul 7 pg, smpai Muenster pkul 8 mlm.. trus pergi masjid,berbuka di sana, senior2 di sini agak mesra,,, hrp2 urusan nk dftr esok berjalan lncr, aku dh xthn angin kt sini,lg 'kencang' dr Regensburg, ttbe rs mcm nk demam..n juga rindu BACHOK..SOB3

esok

aku juga manusia biasa, hepi,sedih,berdebar,marah, dh tiba masa buat keputusan plng rumit, ckgu mariah pesan..cool sngt xelok juga idil..
ye,sy ingat pesan ckgu.. terima kasih ckgu

cite dulu2

td on9,log in facebook, ttbe ada org tegur,
"slm, long time no c u" nama org tu che sue. ada ke kwn aku nama mcm tu? tp yg pasti klu aku xkenal,aku xadd.
pikir pnye pikir,kwn lama di sekolah rendah ms darjah satu. chat pnye chat,smpai die lupe dh berbuka. minta maaf la.
apsal semua orng bleh ingat aku, tp aku xingat diorng.. che sue ni ingat satu2, die bgtau,aku ni orng pnggil abe ngoh, then suka nangis,manja...kah3 skrng nk smbung chat.. :)

bila idil jd irdir

bnyk betul name aku, nama yg diberi cantik2, tp ada yg pnggil idir,kulop,irdil, pling xthn irdir.. sbb tu skrng ni introduce diri guna Farhan senang cite,, harap2 xde la kluar farah ,farhana ke.. haish,,,!!

bila sabtu pom ada kelas

semalam pergi Munich,temankan Ikhwan, die dtg dr jauh,semata-mata nk kenal jerman, selaku orng yg belajar di sini,kena la tlg, tmbh plak ikhwan ni bdk kelas aku ms form 5 dulu,
smpai regensburg,pkul 12 mlm, letih thp dewa, masuk bilik,mkn pisang dua biji(sahur) terus tidur,bila kes mcm ni,tidur yg ckup lg penting,
kelas start pkul 8 pg-pkul 4 ptg.. klu hari isnin,selasa,rabu ke aku xkisah, kt gmi smpai ada kelas mlm, tp klu weekend pom mcm tu,,terbaik...

penat

dua hari berbuka lmbt, smlm kena settle hal penting ngan husna, org penting 2010,haha hari ni xde orng masak ape2 untuk berbuka, last week aku yg masak untuk diorng, mnggu ni,aku dh bgtau aku xnak masak, off sekejap. bengang pom ada gak..
minta maaf la perut,bukan sengaja

paprik ayam

Image
still pening,samada kena letak serai ke x.. my mum kata kena letak,bc resepi kt internet,xde serai pom. last2 xletak serai tu, klu rs kureng sedap,next time kena letak serai la,

Bimbang

abg akmal(sagmal),bakal dr. tinggl setahun je lg, slps smbng dgn die, rs bimbang pom ada, ape yg die ckp tu mmg btul, duit bnyk,tp xde life. aku xsuka org yg xserius atau main2, klu aku pom bleh serius,knp anda xboleh!

Hey Monday

Image
mantap,smue lagu best gile. berbaloi beli album, plg suka lagu hangover,wondergirl,n mr pushover..

Masak lemak cili api,

Image
diorng ckp letak la cili bnyk sikit, dlm 15 biji ke,,bru btul2 cili api.. ah,sape nk makan pedas2.. ni percubaan pertama,klu ada ape2 yg kurang, sila bgtau ye,,amat dihargai..

Sup Ayam

Image
yg ni que pom xpndai nk buat, kire aku berjaya atasi Sifu Masakan aku..haha blom rasa lg,tp marco kata sedap. marco org sarawak,bkn ponteng puasa. ptg td pergi klinik dgn amir, amir kluar dgn muka tahan sakit,pgg ubat kt tngn, spatutnya giliran aku lepas amir kluar tu, tp xjadi,aku bgtau akak tu,next time sy dtg, dh la xsahur,abih la tenaga aku nnt,haha atau pom sbb amir kata SAKIT,fuh,takut btol..

Ayam Percik buatan saya n que

Image
que ni mmg pndai masak, aku suka masak dgn die,sbb bleh tmbhkn pengetahuan masakn aku, hari ni kitorng buat ayam percik, blum rasa lg,tp bau mmg sedap..nyum3. lg dua minit sblum berbuka,, minta diri dulu

1 Ramadhan

Prof Volpert marah2 dlm kelas,sbb ada org dtg lambat.. lewat 15 Minit je sbnrnya,tp sbb 5 orng yg dtg lmbt, aku la duduk kt seat depan sklai dlm kelas, so,masuk2 kelas Prof tny,knp lmbt? terlebih tido ke? aku skdr tunduk kpala je,xnak jawab.. hahaha,,gile segan..
pkul 4 ptg kena jumpa dr gigi.. dr ni agak peramah,kn bes klu dr gigi kt Malaysia mcm ni, peramah pom,klu aku xfaham die ckp apa,ssh jgak.. alhmdulillah,berjaya atasi ketakutan jmpa dr gigi. tp isnin ni kena jmpa die lg skali, ada dua gigi lg xselesai..(menyesal xjaga gigi elok2) tu je la,,2 jam lg sblom subuh.. nk bersahur jap..itadakimasu!

Prof Roland Hornung

sekiranya anda pernah bc post yg sblom ini, post yg bertajuk Farewell party, tertulis di situ,prof2 n orng genius math.. org genius math sbnrnya Prof Hornung ni la.. Prof ni ajar bdk2 Malaysia subjek Informatik, agak complicated n susah,, dlm kelas dh faham,tp bila test,mak aih..terbaik soalan die..
dlm kelas aku slalu dgr,die ckp alhamdulillah,assalamualaikum, dan baru2 ni member2 aku dgr die ckp "لا إله إلا الله".. siap ckp dlm jerman lg.."ohne Gott außer Allah" aku awl2 mmg xcaye,lepas tny bdk2 lain, diorng ckp,mmg diorng ada dgr pom Prof ckp mcm tu.. (kantoi xfokus dlm kelas,,idil2)
masa rehat aku jumpa kak Shida,senior kitorng di sini, die bgtau aku,"Prof Hornung slalu bg salam bile jumpa aku" then kak Shida bgtau lagi,Prof Hornung tu yahudi. terkejut kitorng dgr,, terkejut buka…
Image
ni bergambar bersama Tina,ckgu ktorng di sini.. agak baik hati n caring,, tp satu je,die hisap rokok..huh! wlaupom die sndri yg bgtau aku,jgn hsap rokok,xbek untuk kesihatan.. kire ok la tu KOT..

gambar2 Befreiungshalle

Image