Posts

Showing posts from 2012

terakhir

selamat tinggal semua.insyaAllah jumpa lagi sekiranya pnjg umur.

-aneyo sayur-

hafal

sbnrnya sem ni ada belajar satu subjek law,
subjek ni penuh dengan tulisan,
99% perkataan, 1% lagi nombor

serius aku xsuka hafal,
tapi untuk subjek law mcm ni,
terpaksa juga lah hafal mana yg perlu.
klu xhafal parah la untuk exam final nnt.

ingatkan x amik medic,xperlu dah hafal2 ni,
sbb tu la aku aktif sikit di twitter,
stress duk menghafal

ada tips untuk senang menghafal?
kongsi kongsi laaaaaaaaa



lagu

Image
i would like to dedicate this song to *rahsia* yg selalu busy
tapi xde ucapan yg geli geli la.kah3
selamat pagi org di sana


CINTA

ya Allah,sebenarnya gua pun xtahan dgn tajuk mcm ni,
masa nk tulis "CINTA" tu termuntah terkentut semua2 la,

sejak dpt jumpa fb kawan2 lama masa SMKA tangok dulu,
memori ni datang balik,bukan memori indah pun,
lebih kepada kenangan pahit.hak tui!

tapi ini cerita lama la,
gua dah bertaubat lama dah.
nasib baik sempat sedar yg tu semua agenda illuminati.

pernah masa hujung 2003(tingkatan 1),
berkenan dgn seseorang ni,
tapi kami dari kelas yg berlainan.

jadi gua minta la tolong kawan gua yg sekelas dgn perempuan tu,
minta tolong adjust no tel la,semua2 tu la.
tp xdapat pun semua tu,
si perempuan tu siap bg teguran lagi,
"belajar pun xhabis lagi,exam pun ke laut"

tersentap gua dgn ayat dia.
tp gua berterima kasih la kt si dia ni,
klu dia xbagi ayat mcm tu,mungkin result PMR gua pun ke laut,
mungkin sekarang gua tgh kerja dkt mcD,eh mcD haram,kfc mksud gua.








subjektif

orang selalu cakap,cantik itu subjektif,
ya,mmg statement itu betul.
sbb semua yg cantik bg aku,tidak semestinya cantik bg orang lain.
apa yg aku faham mcm tu lah.

tapi xramai org cakap,atau perasaan ada satu lg statement,
yg kentut itu objektif.
maksudnya kentut tu semua sama je.
semua busuk! pui!

post ini bukan nak ulas pasal kentut ke apa,
sama juga dengan kebaikan,
kebaikan tu pun subjektif.
x semestinya org yg selalu mengarut,tidak serius tu jahat.
ye dak? *angguk kepala laju-laju*

22

terima kasih kepada yg wish, sama ada melalui facebook,twitter,sms dan lain2

tahun ini rasanya tahun paling bnyk dapat hadiah la, ada yg bg gambar,lukisan tangan pulak tu
ada yg bagi video,agak menarik. boleh tahan kreatif dan berbakat.
malaysia pun menang lawan laos. aku syak itu rajagopal bagi hadiah hari lahir aku la tu, kecewa laos main xseperti masa lawan indonesia.
ada juga yg nak pos kek,sekret resepi gitu.kua3 kalau bab kek ni,mmg xtipu, baru sekali makan kek secret recipe tu, itu pun masa boy@dzafir celebrate birthday dia.
apapun,kek keladi lagi legend la, sedap dan murah :P
selamat tinggal 21, selamat berkenalan(g) 22









Selamat hari lahir

Happy birthday to my beloved n the only sister.

Semoga bakal jadi isteri yg solehah tahun hdpn.

bisnes meng

Image
ini gambar yg diambil untuk Internship nnt,
xdapat tempat lagi xtau la,
gmbr dah mahal dah,

ada gaya bisnes meng?kah3

Rambut

Image
Dah lama x berambut pendek mcm ni,
Last time rsnya masa bljr di gmi.
Segan betul,
Sbb nmpk kelakar bila rambut pendek.

Padan la xde org suka aku dulu.kah3

Malaysian Gay Community

ya,betul.
apa yg korg baca tu betul,

td buat pembersihan facebook,
unfriend sape2 yg tidak kenal,
atau yg jenis taksub politik,

lepas tu tngok pages yg telah aku like,
tetiba ada satu page 'malaysian gay community'

hairan betul,
bila masa aku like page ni,
serius smpai sekarang aku pikir,

serius aku xpernah like page macam ni,
page yg lucah2,
apatah lagi yang gay.

seminggu lepas ada sorg mamat ni add fb aku,
xde mutual friends,
bila aku tgok friends dia kt fb,
semua friend dia guna prof picture yg agak lucah,

aku syak dia ni dari community atas ni,
walaupun aku dah 5 kali reject friend request dia,
serius,ini lagi seram daripada hantu mak lampir.

Budu

bila sebut Kelantan je,
'budu' akan keluar drpd mulut org luar

sbnrnya bukan semua yg suka budu,
dalam keluarga aku pun,
lelaki yg besar,
idil farhan,idil ikhwan dan idil ariff,
semua xmakan& xsuka budu.

org ckp bila xmakan budu,
bukan ore kelate asli.

habistu klu org india xmakan capati?
dia bukan org india?

dan satu lagi,org slh fhm,
xmakan budu xbermaksud aku lupa asal usul,
bukan nak jadi org bandar,
apatah lagi nk jadi org amareka.

salah satu sebab-- bau budu.pehhhh

Hindustan

Tetiba rindu nk tgok cerita hindustan dgn mama,
Salman khan,shah rukh khan,
Semua tu kenal n minat sebab mama lah.

Tp yg xtahan, mama tgok cerita penuh emosi,
Bila part sedih nangis,
Bila scene org jahat,ha,xpyh cerita la,
Punyalah geram&marah semua ada.

Mama xsuka cite jepun dan korea,
'Baik download cite hindustan ko mama,drpd cite korea'-- ayat mama.

Sebenarnya rindu mama.

Tekanan

Ini sesi luah perasaang,

serius stress gila sekarang,
bukan sbb belajar,atau subjek susah,

lebih kepada fikir psl Intern ni,
syarikat mana nk apply,
macam mana nk apply,
senior pun xde.

pening wehhhhhhhhh

Supermen(g)

gua rs jadi superman ni cool juga,
tp superman yg moden la,
bukan superman dulu2 tu,

sbb apa gua rs dia cool?
gua xpernah lg tgok superman demam,

tp bila fikir,sailormoon pun sama.
diorang ni mmg xpernah demam ke apa?

gua syak ni semua angkara illuminati
mohon semua berhati hati.

Illuminati

Bila lauk bnyk,
Setiap sejam yg berlalu,
Mesti rasa lapar tu datang balik.

Bila lauk xde,hanya ada pisang dan roti
Rasa kenyang pula.
Apa kejadah ini semua?

Aku syak ni mesti agenda illuminati.
Freemason mula bertindak.pui!

Sebelum tidur,mcm biasalah,
Aku nk berpantun dua kerat.

'Candi borobudur,
Jom tidur.'

Sekian.

Fesyen(g) muslimah

Gua bukan lah org yg follow fesyen ni,
Tp sejak duamenjak ni,gua perasan,
Ramai dah menyalahgunakan istilah ni

Fesyen muslimah sebagai contoh.
tudung punya la gempak,
Belit situ belit sini,
Gua harap dia xsembelit la.

Gua xkesah lu nk belit ke sembelit ke,
Tp tudung tu labuhkan la cik kak,
Fesyen muslimah,tp tudung singkat.
Seluar masih ketat bagai.

Perkataan muslimah tu somehow xkena,
Bukan nak kata gua bagus,
Ni cuma pendapat gua.

Yang benar,
Gua musang

kapal terbang

baru shj beli tiket kpl terbang ke Kuala Lumpur,
adik punya excited mmg xleh nk describe,
iye lah,dr dulu lg bgtau nk naik kpl terbang.

perasaan bila adik2 ni seronok mmg xleh diungkap dgn kata2,
dah lama diorg xmakan angin,
asyik ke kota bharu,kubang kerian je

next plan nk bawa diorg ke negara yg ada 4 musim,
kakak pun dah excited bila dgr plan,
bersemangat dia nk buat passport.

yosh! jom simpan duit dr skrg.
supaya next plan comes true!

Lelaki

layan org perempuan mcm tuan puteri sebelum dapat,
bila dapat terus letak 'tuan puteri' tepi tong sampah.
org laki semua sama.

kata cik ***** kpd ku.

aku angguk tanda setuju.

bila fikir balik ayat2 dia,
gua buleh buat satu konklusi,
pesan gua kpd org perempuan di luar sana,
berhati-hatilah di jalan raya.

Drama

Image
situasi aku yg aku alami pun ada dlm video ni,
          tp yg pasti bukan drama cinta sejenis.

                  SAYA BUKANG GAY

Raya

mcm biasa,setiap tahun sama.
bgun pagi terus ke kelas,
tiada kesempatan untuk solat raya,

malam ni junior ada buat makan2,
senior just sponsor duit.
malas memasak sbnrnya,
makan je rajin,tp xmembesar juga.

tahun ni genap 3 tahun raya di jerman,
tiada apa yg menarik,
daun2 yg luruh itu lebih menarik.

selamat hari raya aidiladha semua!

target raya tahun depan,
nk beraya bersama isteri,
takbir raya sama2.

Raya Haji

xpasti bila raya haji di bumi hitler ni,
ikut org turki hari khamis,
ikut org arab hari jumaat.
klu raya hari jumaat,
aku sanggup ponteng kelas,
dah 2 tahun xberkesempatan,
sembahyang sunat hari raya.

Harta

UAI pernah pesan,
Klu org laki tu naik motor buruk pun,
Tp klu ada ilmu agama,akhlak yg bgus,
Pilihlah dia.

Ni tidak,
Klu tgok org naik motor buruk je,
Mesti ada tanggapan negatif.
Ingat kereta Audi,Mercs,Porsche
Buleh garanti ko ke syurga?

Aku plan nnt nk beli kereta tolak je.
Confirm xde org yg nak/suka aku.
Materialistik tanpa sempadan.

Haktui!

bahu

ya-Allah,sakitnya bahu sblh kiri ni, lenguh n sakit je memanjang. ada ke sesiapa tahu knp? rsnya main bola haritu kaki je yg terseliuh, badan xde apa2.

Perasaang

Pagi td pergi ke kelas, rutin harian.tiada apa yg aneh. kelas dh berlangsung selama sejam lebih, tetiba prof tunjuk satu graf, oh tidak,aku lupa nk print graf tu seketika bermonolog dalaman. dan hari ni juga prof tetiba check, sape yg print,sape yg xprint. DAS IST SCHLECHT! kata prof wujud perasaang bersalah. ah see yal lah! aku xsuka perasaang nih!

Senyum

ada dua jenis manusia je yg senyum sorg2. pertama orang tgh bercinta. kedua orang gila. tp aku rasa ada tiga jenis. yg jenis ketiga ni special. ketiga org yg kentut senyap2,tp busuk baq hang

That something

U guys outside there have something that i dont have but i would like to have
That's how unfair life is.

Daisy

Image
untuk sesiapa yg dalam kebosanan,
tngok la movie bertajuk Daisy ni.
cerita korea,tp bukan jiwang pun.
aku suka cerita ni sbb lokasi penggambaran,
iaitu di Amsterdam,Belanda.
serius cantik.ada tulip hitam!

tp klu yg Anti-Kpop tu,
xyah la tngok ccerita ni


Pakaian

salah satu sikap org melayu (kebanyakn),
mmg xboleh tgok orang pakai pelik2,

sbgai contoh,tgok org laki pakai sluar warna hijau,
baju kemeja petak2,
lepas tu org yg berpakaian mcm ni dikritik.

serius aku benci org macam,
cuba dtg sini(jerman),
pakai sluar kaler purple pun xde org pertikai,
pakai baju merah menyala pun org xkata apa.

klu dia pakai kasut besar ke kecik ke,
suka hati dia la,
dia beli bukan guna duit bapak kau,
bukan duit moyang kau kan?

suka betul nk judge org lain punya penampilan,
wtf,i hate those people.

masalah besar

benda ini aku amati semasa aku di bachok.
rsnya di facebook aku selalu tgok post psl aurat perempuan.

pakai tudung,tp baju lengan pendek.
aku syak diorang nk tnjuk muscle/biceps semua tu.
mungkin baru balik drpd gym.

pakai tudung tapi hjung rambut dibiarkan.
fesyen terbaru ke?
mmg ramai sngt yg pakai tudung mcm ni.
mgkin nk bgtau rmbut diorg panjang,tp ada aku kesah?

pakai kemeja tp dr luar bleh nmpk semua benda,
aku pun xpasti dia nk tnjuk apa sbnrnya.
dah la perut berlipat dua belas lapis.

ini sngt kritikal.
ingtkn golongan mcm ni makin berkurang.

oh Bachok ku,

Rindu

baru dua hari berlalu,
perasaan rindu itu lain mcm kuatnya,

teringat si adik bongsu,
sebulan aku jaga,
tidur sebelah2,
tolong mandikan,masakkn.

rindu adik2 yg lain,
farah,kio,dan enal
selalu compete nk buat high score.
high score game temple run dan lain2

ya Allah,rindunya
semua benda yg aku tngok dlm iphone ni,
mengingatkn aku kepada mereka.

permudahkan segala hal aku di sini.
aku mau pulang secepat mungkin.



:(

Kalau ketabahan itu salah satu kriteria yg diambil kira,
ckgu pasti korg lah org yg pertama dipilih
berbanding dgn student lain.tp realitinya bukan begitu.
kita dipilih berdasarkan keputusan,pengalaman dan lain2,

kadang2 kita kena buang atau paksa diri kita buang,
hakikatnya kita xkan selalu dapat result yg bgus,
wlaupun di Kisas dulu kita selalu score,top ten dan sbgainya.
jangan berhenti berdoa,minta yg terbaik.

--Ckgu Mariah, Dec 2010

Melayu

melayu,kaum yg agak istimewa.
kita ada janji melayu,
adat-adat melayu yg agak 'unik'

tp aku nk tulis sedikit tentang melayu tipikal,

dalam masyarakt melayu ni,
semua benda yg kita buat akan dipertikaikn,
lebih buruk lagi dikritik tnpa soal siasat
tanpa bertanya terlebih dahulu.

contoh,

klu kahwin awal,pun salah.
katanya sbb dh berlaku apa2,
sbb tu nk kahwin,
lps tu ckp kahwin awl ni menyusahkn,
kena fokus belajar dan rumah tngga lagi.

klu kahwin lambat pun salah.
katanya x laku,
dikritik kerana memilih.

klu kahwin lepas tu xdpt anak,
itu pun jadi xbetul.
xpergi berubat la,
mcm2 la katanya.

klu kahwin dpt anak pun kena kritik,
katanya nk tggung dua org pun xlepas,
dan macam2 lagi.

dipendekkan cerita mmg secara fitrahnya,
kita bangsa melayu mmg macam tu.
memang aku tidak nafikan,
mmg ada org yg terbuka.
and the probability of finding these people is almost zero.

sedih baca berita bayi dibuang macam tu je,
dibuang tanpa nilai kemanusian.
cuba klu aku baling ko dlm tong sampah,
c…

Tulip

Image

zurich lagi

Image

zurich

Image

pemikiran

aku bersyukur diberi peluang belajar di jerman.
sebuah negara yg maju,rakyat yg berusaha keras.
setiap benda atau sistem di negara ini membuatkan aku kagum.
terpaku tanpa sebarang kata.
haha.metafora?hiperbola? atau monolog dalaman?

drpd rasa kagum,timbul pula rasa ingin tahu dan rasa nak kentut.
perasaan yg secara tidak langsung membuatkn kita berfikir.
aku pernah dituduh atau disalah anggap sebagai seseorg yg berfikiran sekular.
mana tidaknya,selalu tweet psl tun mahathir.
mungkin juga sbb aku tidak suka 'hidup hidup,hidup mahasiswa'.
atau mungkin disebabkn aku pernah tulis bahawa kemajuan dan islam mesti selari dlm sesebuah negara.

akhir kata,aku masih waras.masih mengetahui bahawa korupsi itu tidak bagus sama sekali ya pak.

kalau dah taksub,kentut pun wangi.
kebaikan dipuja disanjung.
keburukan dibela.
karam singh walia melaporkan untuk tv3 :) (bajet comel letak smiley ujung tu,hak tuih!)



Orang tua

Jangan sesekali pandang rendah pada org tua di jerman ni.
Serius,dia mmg dh berumur.
Boleh ckp 4 bhs selain jerman,
Bhs sepanyol,bhs inggeris,bhs perancis,dan bhs negara belanda,
Pernah travell ke seluruh dunia,
Org selalu invite dia ke mjlis2 bkaitan chemistry,
Serius,power gila!
Respect,now you know,kenapa jerman jauh dihpn kita.

Bachelor

petang td ada lab,
buat satu experiment,
agak 'malang' sedikit.
profesor subjek tu jadi ktorg punya guider.

xperlu bgtau,dia mmg tahu aku ni org asing,
bukan asal jerman.
aku bgtau asal drpd Malaysia.

dia pun mulalah bercerita,
Malaysia ni bgus,antara salah satu negara yg sdg membangun,
Saya bangga jd anak Malaysia!
terima kasih tun Mahathir!

"so lepas dpt bachelor nnt,smbung master x?"
sbnrnya soalan ni dh lama aku fikir.
kadang2 nak juga,
kadang2 fikir nak balik kerja dulu.

jwpn aku kpd profesor tu,
"sy mungkin balik ke malaysia dan kerja di sana dulu"
mengikut raut wajah profesor tu,
aku tahu dia xberapa suka dgn jwpn ni.

dia bgtau,dgn bachelor kebarangkalian untuk dpt kerja rendah,
klu ada master,kluar je org trus ambil.
(klu result super duper power,of course!)

erm,pening pula kepala aku.
auf jeden fall aku pilih untuk dekat dgn family.
kt malaysia pun bleh smbung.
insya-Allah,klu ada rezeki,adala tu.

Balik

Exam bakal menyusul,
lagi beberapa minggu.
serius sibuk gila sekarang.

sem 4 ni aku terbuat satu kesilapan,
kesilapan yg xpernah aku lakukan,
di gmi,kisas,smka tangok.
menyesal pun xguna,
kentut pun xlega.adoi.

insya-Allah,sem hadapan,
aku akan lebih berhati-hati.


praktikum

sudah lama x menulis di blog ni,
sangat sibuk sebenarnya,
dengan praktikum lg,
exam pun semakin dekat.awal julai first exam.

pening kepala,
semester musim panas mmg memenatkan,
bukan sbb cuaca panas,
tp disebabkn sem musim panas ni terlalu singkat.
dr bulan 4 hingga bulan 6.
pada tempoh ini,6 subjek perlu aku cover.

otak penat,perlukan masa rehat.
dalam masa yg sama,
gembira pun ada,sbb nk balik raya.


Bahasa mandarin

Kenapa salah satu syarat untuk apply kerja di ssebuah syarikat: boleh berbahasa mandarin.
Come on,malaysia ada bahasa sendiri.
Bahasa malaysia.kalau syarat boleh berbahasa inggeris aku masih boleh terima.
Kalau orang cina gaduh dgn orang melayu di kfc,orang cina kata kita bersifat perkauman.
Tp untuk kes syarikat ni mcm mana?
Siapa yg melebihkan kaum siapa?

Spring 2012

Image
Tulip mmg cantik.
Xtahu knp aku suka akan tulip.
Normal la kot,sbb manusia mmg suka akan kecantikan.

lembut

"Farhan main bola?mama x cayo mano"
"mu reti main bola ke ngoh?"
"ye ke dok mu main bola ni?,napok lembik supo sotong"
"xcayo aku mu main bola"

ayat pertama daripada mama
ayat kedua daripada kakak
ayat ketiga daripada kawan 1
ayat keempat daripada kawan 2

ape aku ni daripada luaran nampak lembik mcm sotong ke apa?
tp apapun sotong tu masak tomyam pun sedap!

sem tiga

alhamdulillah,ptg td result AC2 dan bwl keluar,
x expect result terbaik sbb subjek susah.
apapun,syukur.sem tiga tamat secara rasmi.

Hoemsick

Image
serius,rindu gila kt adik2 yg sedang membesar ni.
                                 call selalu,tp rindu tu tetap ada.

Penipu

ebay,lelong.my dan juga mudah
tempat jual-beli secara online,
mmg aku x nafikan,
jual beli secara online ni mmg best,
ko just duduk depan laptop,
tekan2 mana yg patut,
lps tu settled!
tnggu je barang yg dibeli td sampai.

masalahnya sekarang(only in Malaysia),
ada 'penjual2' di laman web ni,
kerjanya menipu je.
member aku pernah ditipu,
beli ape benda ntah,
aku dh lupa.

dh berminggu minggu beli,
member aku dh siap byr dh pun,
tp barang xsmpai2.
sape x bengang.
bila call,ckp barang tu dh dihantar,
bila call lg,ckp dia(seller) sibuk.

aku dh beli bnyk brg secara online di jerman ni,
in fact barang tu bukan dr jerman je,
ada dari itali,spain,ireland,Uk,austria dan switzerland,
xpernah sekali pun barang xsampai,
atau barang tu mmg dh rosak teruk.
xpernah sekali pun okay.see the difference.

what the fish.aku benci typical melayu ni,well in this case,
typical malaysian maybe.


Nak balik rumah

Bila xsihat mcm ni,perasaan nk balik kelate lg kuat.
Ttbe homesick gila.
Bru april,lg 3 bulan nk masuk julai.
Lambatnya..

Dugaan

Demam,sakit tekak.
Esok ada lab.
Ya-Allah,sembuhknlh aku.

Impianku

Image
Andai kata aku diberi duit sejuta,                 perkara pertama aku akan buat,                 improve sistem pengangkutan awam di bachok.                 bachok itu agak luas,                 jadi sebagai permulaan,aku mungkin improve sedikit demi sedikit,                 gambar di atas ialah contoh laluan bas.                 segi empat tepat tu ialah hentian2 bas.                 Bas ini beroperasi setiap hari,                 mgkin sejam sekali atau dua kali dalam sejam.                 bergantung kepada keadaan.                 pada waktu puncak,seperti pukul 1,2 ptg,                 bas akan beroperasi dgn lebih kerap.                 dan mempunyai jadual perjalanan yg tetap.                 tiada istilah "6 pagi melayu"
               masalah terbesar akan aku alami sekiranya pelan ini direalisasikan,                ialah pemikiran masyarakat sekarang,                "malas r naik bas".."leceh r naik bas,baik pergi dgn kereta"  …

Kulit babi

Duk negara org kapiaq,hati2 klu ni beli brg yg diperbuat drpd kulit.
Tiga hari lepas aku beli casing iphone,
Smlm brg tu smpai(sbb beli online)
Excited buka smpul surat,buka plastik,
10 minit lepas tu baru perasan,ni kulit بابي.
Bengang betul gua!

Babi punya babi.bukan mencarut.
Mksud ayat di atas,babi itu babi.
Bleh jadi babi ada babi.

Privacy

Sekarang aku dh tiada sebab untuk guna facebook,
Xde privacy,mesti ada je org menyibuk hal peribadi aku.
Selamat tinggal facebook.
Mgkin deactivate je,mgkin juga delete untuk kali kedua.
Aku mmg xsuka org campur tgb urusan peribadi aku.
Go to hell you asshole

Berkumpul

Image
Seronok jumpa member,gosip sikit,mengumpat.kah3.
Salah,org laki xmengumpat pun.
Kitorg lepak sama2,cerita perkembangan hidup masing2.

Gmbr: di depan university of zurich

Zaman muda2

Image
Gmbr lama,masa belajar di klang,selangor.
Sbnrnya ustaz yg upload gmbr ni,
Member2 komen tny betul ke ni aku.
Bukan xnak komen,tp gua segan dgn ustaz lah tu.haha

Kfc

Biasalah,bila balik mesti adik2 sruh belanja kfc.
Klu x suruh belanja pun,mmg aku akan belanja jgak.
Im a brother after all.

Nk dijadikan cerita,aku dan mama pergi la ke kfc kubang kerian.
Nk beli satu bucket besar tu.
Adik beradik ramai,klu xckup gaduh plak nnt.

Mama ni,dia mkn isi ayam atau bahagian dada je.sbb bnyk isi.
Klu peha ayam mmg xmkn.
Senang cite satu keluarga la ikut mcm tu.

Kitorg masuk kfc tu,pergi ke kaunter,untuk order.
Bgtau yg ktorg xnak peha ayam bnyk sngt.
Lps tu terus balik rumah.

Smpai rumah je,mama check bucket tu.ada 7 peha ayam.mama pun marah2 kt org td.dh pesan xnak bnyk peha ayam,bg bnyk jugak.
Tu la,masa aku(mama) bgtau,mata dia duk tngok farhan.gelenya!
Marah betul mama.

Aku sbnrnya xperasan pun perempuan kt kaunter tu usha aku.

Ttbe terasa 'panas' jugak aku ni.

cikgu ganti

mengajar ni serius susah.
pernah satu hari,mama xberapa sihat,
dan xde ckgu lain yg nak ganti.
ttbe mama sruh aku tlg mngajar.

aku takut syok sendiri je nnt,budak2 xfhm apa yg diajar.
tp alhamdullilah,diorg pun semua angguk je.
sbnrnya aku pun angguk kepala juga wlaupun xfaham.

Peti ais dan iphone

Disebabkn duduk di negara kafir ni,
Aku mmg elak berkongsi peti ais yg sama.
Sama ada goreng telur atau beli ayam dan trus masak.xperlu simpan di dalam peti ais nnt.

Mama amat strict bab ni.tiap kali call mama,dia akan tny,dh beli belum peti ais?

Henset beribu ribu tp nk beli peti ais sebuah pun xboleh.
Esok trus beli bila kena ayt mcm ni.haha
Nasihat adik beradik ni 10 kali ganda susah drpd nasihat kawan atau org asing.

Abang yg tidak berguna itu mungkin sesuai untuk diriku.

Enschede

Image
Mana nk dpt buah anggur 1 euro,
Strawberi 2 euro,mangga 2 euro.
Suata perkara yg mustahil di jerman.syurga makanan,Enschede belanda.

Kwn2 ramai yg teringin nk bljr di sini.katanya best sbb cuaca,cantik,ada salji.erm,klu dh nk melancong mmg europe destinasi yg plg bgus la.tp sbb dtg untuk bljr,mmg xdpt bygkn.

Kwn2 juga selalu ingt student oversea ni kaya.bila aku kluar jln2 je,minta buah tgn dan lain2.come on,aku ada 8 adik beradik lg.yg bongsu pun bru tiga tahun.menyampah betul klu member mcm ni.adakah kita ni berkawan sbb ko expect sesuatu drpd mmber?

Klu member baik aku xkisah,ni bila dh fly ke sini bru nk tgur2 di facebook.klu aku lahir dr keluarga yg berada xpe la aku spend bnyk2.

Maaf,terEMO sedikit.sbb aku dh xthn.apa diorg ingt elaun aku rm10000 sebulan?go to hill!!

rokok

Image
first time,di amsterdam.stadium ajax menjadi saksi.

Amsterdam,syurga org kafir.

Image
amsterdam,bandar yg paling dekat,tp tidak pernah smpai tnpa ajakan rakan2. sex bebas,ganja benda paling ketara di amsterdam. tiga hari di amsterdam,dosa bertambah2.

I love Zurich

Image
zurich,switzerland.destinasi ketiga dan terakhir.bandar paling cantik la setakat ni.