Posts

Showing posts from April, 2013

Undi Pos 2

Image
Gmbr di kedutaan Malaysia,
Lokasi Frankfurt,Germany.
Ini karilah!



Undi Pos

Esok 28 April 2013,
Undi pos di Frankfurt,Jerman(g).
Aku somehow meragui ketelusan pihak spr,
Moga dilindungi drpd benda2 yg xbaik.

Selamat Malam belako!

Musim Bunga 2013

Image

Rindu

Image
Boleh menangis tgok gmbr dlm henset,
Mcm mana agaknya raya tahun ni,
Biasanya sedih mlm raya je,
Lgpun sblum ni pernah beraya di jerman(g).

Gmbr : kuey teow tu gua yg masak.
Adik panggil mee putih,bkn kuey teow.
Pagi-pagi masa dia tdur,mknn dh siap.
Satu lg air laici pun wajib ada.
Ah rindu pula adik bongsu sejak buang gigi bongsu.

No 1

teringat kenangang 15 tahun lepas, tika umur 8 tahun atau darjah dua. masa sekolah rendah aku mmg nakal, macam kanak-kanak yg lain, belajar atau baca buku malas, fikir nak bermain je. mama pun penat dah pesan,marah semua tu.
masa tu musim basikal, kanak2 yg ada basikal di kmpung tu mmg rare lah, pernah minta mama beli, tapi mama xbeli,
"dh farhan xdgr kata mama,gano mama nk ikut gapo hok farhan nok"
berair mataku dua tiga titik.
ujian akhir tahun 1998, mama ada bgtau, klu dpt no 1 mama beli basikal, tp aku x amik serius, sbb biasanya dpt no belas belas je. nak dpt no 10 tu mcm mustahil.
tapi somehow i made it. dpt no 1. tahu je dpt no 1 terus pergi ke pejabat, dh la mama ada mesyuarat masa tu. tapi excited punya psl, aku main redah je masuk pejabat tu.
itulah turning point aku masa sekolah rendah, lps tu main tu main jugak, tp makin rajin utk belajar.
smpai skrg aku rs semua benda xmustahil, dgn syarat kita kena cuba.




Gigi Bongsu

Isnin lepas dua gigi bongsu terakhir dibuang,
sebelum doktor gigi masuk bilik tu,
aku dah berpeluh-peluh,
cuak baq hang.
kesilapan aku kali ni,
tengok video2 psl gigi bongsu.
menyesal aku tengok.
dia punya cuak tu 4x ganda.

doktor siap gelak lagi,
es ist nicht schlimm-- katanya
xde la teruk sngt klu ditranslate

dan mmg ternyata masa nk cabut tu xsakit lngsg,
sbb dah dibius.
aku kena 6 kali,
berdarah lece mulut.kah3

lps gigi tu selamat dicabut / dibuang,
aku pun bermonolog dalaman,
xde la sakit sngt,apsal semua mcm takut2,
kata sakit la,bengkak muka bagai.
tapi masa tu ada effect bius lg,

bila hilang je effect bius tu,
ambik kau,
dia punya sakit tu smpai ke otak baq hang,
mmg sakit wooooi,
dgn benda tu berdarah xhenti2,
hari kedua lps tu darah still xberhenti,
punya la seksa,nk mkn lg,darah tu lagi.
raja bersiung apa ke benda.
terpaksalah aku ke klinik tu balik.
dan alhamdulillah,
skrg dah hari keempat,
dah buleh makan mcm biasa,
nasib gua : pikirlah 18x sblum buang tu,seksa woi nk mk…