Posts

Showing posts from June, 2013

Sampai

Image

Instagram

Image

baju raya

Image
sudah menjadi kebiasaan,
aku memang suka beli baju raya utk adik2,
kalau boleh mmg nak elakkan mama berbelanja beli baju,

memandangkan praktikal ni dapat gaji,
tahun ni beli 3 helai sorg.

bila lagi ye dak diorang nak merasa ?



jerawat

bukang nak berlagak poyo,
tapi jerawat ni mmg susah nak 'tumbuh' kt muka.

kali pertama masa stay up utk subjek PSI masa SPM,
kali kedua stay up utk A2 masa di GMI,
dan kali ketiga sekarang ni,
kurang tidur sebab internship rasanya.
ataupun stress .

September,please come fast!


praktikal

Image
Apa khabar adik kakok?
Ini tempat praktikal sekarang,
company Rütgers Germany.
ada nak tahu lebih lanjut,apa yang lanjut,sila google!
syarikat ni lebih kurang Petronas la,
cuma syarikat ni bukan fokus pd petroleum shj,
arang batu pun diproses oleh syarikat ni.
setakat ni Alhamdulillah,seronok.
kerja mmg banyak,
tapi inshaAllah,bnyk benda boleh belajar drpd syarikat ni.

Selamat Maju Jaya!



Wikipedia

Memandangkan pembelajaran aku di sini,
banyak dipengaruhi oleh wikipedia.
timbul satu persoalan,
kenapa sedikit sangat artikel sains dalam wikipedia?

hal ini sudah lama aku bincang dgn senior kt sini,
katanya,
kita,pelajar aliran sains,faham apa itu sains.
tapi untuk menulis/menterjemahkan ke dlm bhs melayu,
kita xde kemampuan tu.

tapi kalau org bahasa,
dia mungkin pandai bahasa,kosa kata pun pelbagai,
tapi dia xtahu dgn details psl sains.

sebenarnya ingin memohon bantuan kalian,
kalau ada salah tatabahasa,atau kosa kata yg dipilih tidak sesuai,
tolong betulkan.
ini antara artikel yg aku sendri translate.
dengan kesedaran ingin melihat bnyk artikel sains dlm bahasa melayu.
bahasa itu bangsa!

1) http://ms.wikipedia.org/wiki/Termoplastik
2) http://ms.wikipedia.org/wiki/Kratochv%C3%ADlit 

Sister's Wedding

6.6.13
kakak kahwin.
suami pun mcm biasalah,
org kelate juga.
pagi 6hb tu bgun awal luar biasa,
pkul 6 pagi 6hb 6 tu.kah3
sebelum pergi kerja,
sembang dgn kakak kjp,
sblum status dia bertukar.

skrg aku fhm knp ada org sedih bila abg/kakak kahwin.
sebak tanpa sebab di pantai sabak.
mohon jgn pening
sejak intern ni,
otak xberapa nak betul
penat otak ni lain drpd penat badan.
gua juga ingin menjadi tabah menghadapi fasa praktikal ni.

Steinfurt, 7.06.2013.

Internship

InshaAllah aku akan memulakan praktikal bulan ni,
mula 3 jun hingga akhir September,
maknanya puasa dan raya mmg kt jerman,
mohon doa kalian agak dipermudahkan urusanku.

nak grad secepat mungkin,
nak balik kahwin.hehe
lawak je tu.bukan betul pun.

Bye Steinfurt!