Posts

Showing posts from June, 2012

zurich

Image

pemikiran

aku bersyukur diberi peluang belajar di jerman.
sebuah negara yg maju,rakyat yg berusaha keras.
setiap benda atau sistem di negara ini membuatkan aku kagum.
terpaku tanpa sebarang kata.
haha.metafora?hiperbola? atau monolog dalaman?

drpd rasa kagum,timbul pula rasa ingin tahu dan rasa nak kentut.
perasaan yg secara tidak langsung membuatkn kita berfikir.
aku pernah dituduh atau disalah anggap sebagai seseorg yg berfikiran sekular.
mana tidaknya,selalu tweet psl tun mahathir.
mungkin juga sbb aku tidak suka 'hidup hidup,hidup mahasiswa'.
atau mungkin disebabkn aku pernah tulis bahawa kemajuan dan islam mesti selari dlm sesebuah negara.

akhir kata,aku masih waras.masih mengetahui bahawa korupsi itu tidak bagus sama sekali ya pak.

kalau dah taksub,kentut pun wangi.
kebaikan dipuja disanjung.
keburukan dibela.
karam singh walia melaporkan untuk tv3 :) (bajet comel letak smiley ujung tu,hak tuih!)



Orang tua

Jangan sesekali pandang rendah pada org tua di jerman ni.
Serius,dia mmg dh berumur.
Boleh ckp 4 bhs selain jerman,
Bhs sepanyol,bhs inggeris,bhs perancis,dan bhs negara belanda,
Pernah travell ke seluruh dunia,
Org selalu invite dia ke mjlis2 bkaitan chemistry,
Serius,power gila!
Respect,now you know,kenapa jerman jauh dihpn kita.

Bachelor

petang td ada lab,
buat satu experiment,
agak 'malang' sedikit.
profesor subjek tu jadi ktorg punya guider.

xperlu bgtau,dia mmg tahu aku ni org asing,
bukan asal jerman.
aku bgtau asal drpd Malaysia.

dia pun mulalah bercerita,
Malaysia ni bgus,antara salah satu negara yg sdg membangun,
Saya bangga jd anak Malaysia!
terima kasih tun Mahathir!

"so lepas dpt bachelor nnt,smbung master x?"
sbnrnya soalan ni dh lama aku fikir.
kadang2 nak juga,
kadang2 fikir nak balik kerja dulu.

jwpn aku kpd profesor tu,
"sy mungkin balik ke malaysia dan kerja di sana dulu"
mengikut raut wajah profesor tu,
aku tahu dia xberapa suka dgn jwpn ni.

dia bgtau,dgn bachelor kebarangkalian untuk dpt kerja rendah,
klu ada master,kluar je org trus ambil.
(klu result super duper power,of course!)

erm,pening pula kepala aku.
auf jeden fall aku pilih untuk dekat dgn family.
kt malaysia pun bleh smbung.
insya-Allah,klu ada rezeki,adala tu.

Balik

Exam bakal menyusul,
lagi beberapa minggu.
serius sibuk gila sekarang.

sem 4 ni aku terbuat satu kesilapan,
kesilapan yg xpernah aku lakukan,
di gmi,kisas,smka tangok.
menyesal pun xguna,
kentut pun xlega.adoi.

insya-Allah,sem hadapan,
aku akan lebih berhati-hati.