Posts

Showing posts from January, 2015

.

Why do i keep missing you these days?
I am even delighted to 'meet' you in dreams.
Whenever my heart gets lonely,
I reminisce about those old days.
and whenever i miss them,
i wander through dreams.

I guess i liked you a lot,
A lot.

Raya

Tahun ni tahun ketiga tak balik raya di rumah,
Plan nak balik kalau dapat scholar dari MARA,
tapi apakan daya tak dapat.
terpaksalah lupakan hasrat nak balik beraya.
tahun 2013 tak balik,
tahun lepas pun tak balik raya.

''Siapakah yang sudi,menghulurkan simpati,kepada nasibku ini?''

White Steinfurt

Image
Bangun pagi tadi Steinfurt tetiba putih. Ia sangatlah rare Memandangkan salji pun macam segan je nak turun di Steinfurt ni. Apatah lagi kalau salji lebat.
Jadi senior pun ajaklah pergi ke Schloss, Untuk ambik gambar katanya. Sekali sampai tetiba pulak rasa nak buat orang salji (Snowman?) 
Nah,tengoklah gambar. Tulis panjang-panjang pun tak guna, Kentut pun tak lega.

Jerman

Masa di GMi dulu aku rapat dengan seorang ni, Rapat gila jugaklah, Makan lps maghrib tu mesti bersama, Sama ada aku mesej dia, atau dia mesej aku. Boleh katakan tiap-tiap harilah.
Bila keputusan A2 keluar, aku dapat tahu yang dia tak lepas, sedih jugak masa tu, tapi tuan punya badan lagilah sedih kan? lps tahu keputusan A2 tu, kitorang dah tak keluar makan bersama, memang awkward gila masa tu.
tapi lepas sehari dua, hubungan kami okay balik. dia ada bagitau, salah dia jugak tak study and so on. katanya mungkin takdir dia untuk belajar di Malaysia je. tapi sekarang dia bagitau dia dah nmpk hikmah di sebalik tak lepas tu.
Bila aku sampai jerman, dan mula belajar di uni jerman, aku sedar satu benda, korang yang tak lepas ni, janganlah kecewa, belajar kat sini sangatlah susah, Bukan nak discourage, mahupun nak sedapkan hati sesiapa, tapi itulah realiti yang perlu dihadapi. I once wrote how hard my first bachelor semester was for me. rasanya kalau kau tanya sesiapa yang study kat jerman n…

Elaun

Pening kepala memikirkan pasal duit.
Duit simpanan hanya cukup untuk tiga bulan je lagi.

Harapan tahun baru 2015 ni,
harapnya MARA luluskanlah permohonan elaun aku,

kalau tak di'approve' juga,
terpaksalah kerja sambilan sem depan.
takpelah,
klu lulus,alhamdulillah.
klu tak lulus juga permohanan tu,reda jelah.

Kpop ii

Baru-baru ini bising satu malaysia,
pasal budak perempuan bertudung dipeluk artis korea.
daripada apa yang aku tengok,
budak perempuan tu boleh tahan gediknya nk 'berinteraksi' dengan artis pujaannya.

Sebab itu,
Aku ada tulis tahun lepas,
kalau aku nak cari pasangan hidup,
aku pilih seseorang yang tak minat K-pop,
be it movies,drama or songs.

Ini post tahun lepas yang bertajuk Kpop

Dan aku sebenarnya telah jumpa orang yang tak minat korea ni,
Untuk jumpa orang macam ni sekarang agak susah,
mungkin sebab tu aku sedih gila masa tu,
as she is very close to my ideal type.

Oh good memories indeed!


Ilmu

Richard Feynman once said that he had been convinced,
that to be a good physicist,
it is very important to have a special relationship with your father.
Plus it was his father that taught him lots of things about life, science and so on.

As i finished reading his biography,
I then know the reason,
why I don't like physics and tend to love chemistry more.
Because I don't have that special relationship with my father.

If i had the chance to be close to my father,
I would be doing physics now.
HAHA just kidding.

Richard Feynman,when he was a kid,
always asked questions to challenge orthodox thinking.
Meanwhile people in my country nowadays,
still share and believe everything they find on social media,
without even trying to verify 'facts' that they share.
It somehow saddens me.

If you dream to have a kid like Richard Feynman,
you have to start preparing now,
you must be well-prepared in all aspects!
read as much as you can,
gain as much knowledge as possible before you be…