Posts

Showing posts from September, 2010

Kad Raya dan sekeping Poskad

Image
ni dr senn,kad raya. kt malaysia dulu pun jrg dpt, pengalaman manis ni,arigato!!

yg ni poskad terbang jauh dr Australia, dr bekas classmate,dulu skdr kenal nama je, xpernah tegur,haha terima kasih piqa..
ayat yg menarik dlm kad raya senn: 'sekali ko suke seseorang,jgn berganjak walaupun sedikit' ayat menarik drpd piqa plak: 'kat perth ni ada penguin,,haha' (apa aku mengarut nih)

p/s untuk senn--ko ingt aku buaya ke apa? p/s untuk piqa--yg penting bkn aku la ajar ko mengarut tu..keh3

Kelas

mcm biasa,bgun untuk pergi ke uni, smpai awl 10 minit, kena pergi awl,sbb xtahu tmpt, nnt senang nk follow org, smpai2 je,tngok xde org lg, mmg patut la,sbb awl lg, bila dh pkul 9 pg,tngok xde org dtg lg, dlm hati,org jerman ni pemalas juga ye..haha kelas spatutnya pkul 9, tp 9,10 pg still aku seorng je, ada bnda yg xkena ni.. pergi jumpa dekan,tny.. rupa-rupanya kelas dibatalkan, smlm kita dh bgtahu semua student baru--tambah beliau. peh,tension kuasa empat. snggup naik basikal dlm suhu 8 degree celcius. mcm mane la bleh xtahu...

Raya di Belanda

Image
tu bkn rokok,tp ganja.. first time tngok,biasa dgr je. nk masuk sng je,tnjuk passport.settled tukang check plak org islam terbaik!

casino,ada duit n passport,dh bleh masuk






38 minit je nk ke Belanda dr kg Steinfurt ni, pg2 lg dh kena sindir dgn senior.. "lembab btul ko ni idil" mane x kena sindir,diorng yg tnggu aku..haha org dh nk gerak,aku bru siap pkai baju..haha maaf la senior2 sekalian,junior mmg mcm ni..kah3
kt sana ada sebuah keluarga,juga org malaysia, kitorng dijemput ke sana, katanya ada jamuan hari raya. sy sentiasa on bab2 makanan ni,sbb nk capai target..hehe



Blur

mcm biasa,bgun pg,pergi uni.. minggu orientasi xhabis2 lg, ptg td masuk lab kimia, ingtkn nk introduce bnda2 baru,i mean apparatus ke. tp disuruh buat eksperimen, atau lebih tepat,Titration.. hari ni aku alami apa yg biasa seorang senior pesan pd junior, ya ALLAH,duk dlm lab kimia tu, nk buat titration pun sangkut. baca soalan xfaham,mak cik kt lab explain,lg aku xfaham. tngok nama element,compound tu je yg aku tahu, NaCl,HCl,benzoic acid,, mcm xpernah blaja kimia plak rsnya. aku baru je siap step 2, org lain dh kemas meja,simpan brg2,dh nk balik.. aku bnci perasaan mcm ni. down,mmg down,lg besar drpd down kuasa enam belas.

Broga

Image
ni puncak bukit ni rsnya..

pndgn dr atas bukit ni,
dulu laluan ni xwujud pom, klu dulu,mmg susah naik bukit ni time hujan
see,semua guna laluan tu.
ramai?..ni xsngt..bleh jd lg ramai.. view lg cantik klu dtg lepas subuh..serius cantik
nyah,ni la gmbr pokok kelapa sawit kt bwh bukit tu.
nice one Broga,,udara mmg bersih.. aku pernah buat post sblom ni, cla..buka link ni

Patrick

Image
tkjut bila kak ain tulis mcm tu kat wall aku, dlm hati-ape yg kak ain ni nk bgtau, klu bnda penting,mati aku..huhu rupa-rupanya anak kak ain,Durra namanya,yg tulis kat wall aku.. kenapa?why?warum?limaza?bakpo? bC keratan akhbar di bwh..keh3
Semua ni salah Patrick..keh3








Kenapa?Kenapa?

dulu 56.6kg,seminggu yg lepas turun,jd 54.6kg, hari ini turun lagi,54,0kg, ada possibility nk trun lg ni.. rsnya kt rumah ni makan tidur je, xbertambah juga berat bdn ni.. bila nk capai target ni..

Buzzer Beat

Image
jgn bc tulisan dlm gmbr kt atas tu.. aku rs la,ayat sbnr-mothers love makes me strong..keh3

biasa je,tp my bro n sorng lg minat Yamapi nih.. i wonder why..

kawai molek..nmpk gayanya aku kena pndai main basket ball, bru ada orng snyum mcm ni nnt..

cite jepun,best xbest,kena tngok dulu,baru bleh judge.. gmbr last ni,part plng bes,bg kwn2 aku..(not me ok)

My Gewe is..jeng jeng jeng

Kes Pertama: zahir-mane dil gmbr gewe mu? idil-eh? ttbe tny gewe aku..bkpo? zahir-bia la klu mu xse oyap,meh aku cek kot fbook..
die pom bukok la fbook aku,pah die tny, zahir-Senn Cunna ni ke gewe mu dil?sbb komen dr die jah hok bnyk kt fbook mu nih. idil-panda2 mu jah cek lagu tu..
Kes Kedua: Izz Zukri-ttbe tny kot chat tu, idil,mu ni hok mane so..mirah ko wani? (sori cegu,anda juga terlibat) Idil-eh?(nada jepun,,) mari mano plok mirah ngan wani ni.. dua2 sain aku..
Kesimpulannya-Sesiapa nk jd gewe sy,tulis la bnyk2 kt wall fbook sy. hahaha.. ttbe rs mcm diri ni PANAS juga ya..kah3

Masalahnya....

ok,kuat betul bunyinya.. aku nk tidur pom xsenang, argh,ttbe tension.. last choice,tidur smbil dgr lagu lg best..

Made in China

hati2 dgn produk dr china,td senior pesan, klu pergi ke sana, berhati-hati bila nk beli telur tu, sbb kt sana ada telur tiruan, made from chemical substances.. serius?-aku tny senior tu,sbb xpcaya. senior jwb-ko nmpk muka aku mcm penipu ke?
xcaya buka la http://www.youtube.com/watch?v=T55tz4qwFMo

Idil terengganu

Image
Kisahnya bila Mara tersalah hntr surat si idil tganu ni ke rumah aku, die plak dpt surat aku, kelam kabut jap,dh la dpt surat tu dh lmbt, lps tu tertukar ngan surat orng lain plak, nsb baik hari temu duga tu hari yg sama, klu xharapan la nk pergi k.L awl2.. smlm die add aku, lama btul rsnya xdgr khbr si idl tganu nih..keh3

Ayat tergantung

td junior ada bgtau,yg die ada bc blog aku,aku bgtau die,ala ko bc ke blog aku, sbb blog aku xberilmiah lasum. die kata die suke bc blog ni, sbb simple n buatkan die berfikir. ayat tu aku pelik,apsal nk fikir plak. mgkin disbbkn ayat2 yg tergantung..kah3 mulai dr skrng,aku kena tulis sesuatu yg ilmiah, sbb junior nk baca ni, aku nk jd senior yg baik..keh3 (aku tulis je ape yg aku nk tulis kt blog ni, dh jd mcm hobi dh pun)

3 hari lg

dh nk balik Muenster,rs sedih tu,mcm dr Repek nk ke Ampang semula.. (cnth shj tu,,haha). sy syg Regensburg,keh3

20 ke 22

td keluar pergi cr makanan,skrng dh mls nk masak, sejak dh pndai masak..kah3 (siapa lg nk puji diri,selain aku sndri), kluar dgn roomate,Amir. plan nk balik pkul 10, tp pkul 11 mlm jgak bru balik.. apsal? sbb Amir ni tersalah bc jadual, die tngok yg jam 20. klu 20 bru pkul 8 mlm.. terpaksa la tnggu bas sejam lg.. argh,ttbe nk marah org pom ada

Muhamad,der Busfahrer

Mlm td terpaksa keluar lg, kena print setem dhl secara online, agak leceh,tsilap print,duit burn.. 30 euro smue skali, klu convert dh dlm rm120,bnyk tu..
aku dh cuba print bnda tu kt c.C, tp tersilap tekan ape bnda ntah, bnda tu xkluar2,wlaupom dh tekan print. bengang kuasa 16,6 kali aku cuba,still xdpt..
smpai je kt rumah,terus tulis email pd Dhl tu, Alhamdulillah,xburn la 30 euro aku. tmbh plak dpt kenal driver bus,namenya Muhamad. bas bertolak pkul 9.08 mlm,tp pkul 9 mlm aku dh ade kt sane,
masa tu Pak cik ni tngh mkn dlm bas, lepas tu die keluar,hisap rokok.. ttbe die dtg menghampiri,
Muhd-kommen Sie aus Indonisien? aku-nein,aus Malaysia …

pink ke?

Image
asal org kata baju aku warna pink?tu bukan pink, tlg2,gile ape aku nk pkai baju warna pink, mcm pempuan, warna baju tu lebih kepada oren, tu gmbr lemang,,hehe butang baju pinjam amin pnya, klu x,dh xpkai bju melayu ni untuk event mlm td

Muenster dan Regensburg

Image
jarak lebih kurang 556 km,
mmg jauh,naik train yg slow,amik masa 12-15 jam,
naik train mhl,140 euro,dlm 8 jam dh smpai,
penat gile,minggu depan dh balik bndr muenster,
sbnrnya kampung gile compare dgn regensburg ni,,
dh uni kt sane,reda je lah

kena maki

ada org call aku,no aku xkenal, aku jawab je la, ni perbualan aku ngan si A tu..
idil-hallo, A-siapa ni? idil-ni idil ni,ada ape? A-bangang la ko ni,aku minta no tel mak ko,ko bg no tel ko sndiri then die yg end call tu.
dlm hati,dh marah gile ni,apehal mamat ni,aku xkenal ko,ko maki aku, mangkuk betul mcm ni..
lepas tu,aku sruh my mum call org td, my mum tny,sape ni? si A ni jwb la,die ni ckgu kpd idil ikhwan, die call sbb nk ckp ngan mak idil ikhwan ni, dh tu kenapa marah2 kt anak sy yg nama idil farhan plak? tu yg mak aku tny, si cikgu ni kata,die ingtkn idil ikhwan tu jugak yg jwb call tu, kire mcm diperbodohkn la klu adik aku yg jwb.. maaf la-ckgu tu bgtau mak aku..

Selamat hari raya

berbaloi balik raya di Regensburg, nk balik Malaysia mahal sngt, dh la nk guna bnyk duit untuk rumah bru nnt, terpaksa la stay di jerman,
td bru je lepas takbir raya di rumah abg tajudin, dpt lead takbir raya, xpernah dpt peluang di Malaysia,sbb biasa tok imam je,, alhamdulillah la,ada hikmah xdpt balik Malaysia tu.
Selamat Hari Raya ye,sini raya hari khamis.. (still missing Ramadhan,ingt smpat lg smbhyg tarawih)

sedawo.

kali ni dlm loghat negeri ambo,sbb rindu sngt kampung ambo nih.. :)
cito dio bilo ambo ngan sain ambo tubik nk g kfc, sapa kt stesen bas tu awl tlajok,kena la tnggu dlm 10 minit lg, bas hok g alah ko tmpt kfc tu jare2 jah.. dale 5 minit ambo tnggu,tibo2 bunyi .. BBBUUUUURPPP!!
sain ambo hok dok sebeloh ni sedawo, ha berat,ore jerman pakat dok wak pelik blako, pakat dok tngok ko ambo blako, sini sedawo sensitif bena, tobak nk nyepak sero sain tu, ado ko tmpt terbuko g sedawo.. sedo bledo molek la.. ambo oyap la,tolol mu ni g sedawo,, dio rilek jah jwb,senyum2 lagih tuh, dok ingat boh,dok bilik rilek jah sedawo..
ambo wak muko sedo gitu jah,mapuh g la ore jerman nk usha pelik pom, aloh la weh,tebal muko meta.. hok tnggu bas buke 2 ,3 org jah,, puluh2 jgok ore tu. caro kot ore lain ah,janji aku bleh make aye kfc hari tu..

pass auf dich auf

sbb terlalu sejuk,(aku xthn sejuk) aku pakai la snow cap tu, saja nk tutup telinga.. kn xpasal2 beku tlinga ni.. ttbe orng sebelah ni tny..
bist du Moslem? (adakah kamu ni muslim?)
ja,-sepatah tu je aku jwb..
die kata la,dh agak dh,sbb aku pkai topi tu..
mcm pelik,topi tu ada gak org lain pkai.. mgkin sbb muka asia.
die bgtau,yg die pom islam,tp syiah.. aku bgtau,aku ni sunni, cepat2 die bgtau,sunni ke syiah,dua2 bgus,xperlu gaduh2.
die ada tnjuk satu rntai,rntai org syiah, rantai bentuk tngn n ada satu mata kt tngah, terkejut gile aku,first time jmpe org syiah, yg open gile.mayb sbb die org jerman yg convert,
aku tny,kenapa masuk islam? kelaurga bleh trima ke? mcm mane kali pertama kenal islam? last skali,bleh tngok rantai tu skali lg?
die kenal sbb sorng kwn die ni, kwn die asal dr filipina, die kata,die tertarik dgn islam,sbb cr islam handle kanak2,lain org kt sini,kanak2 tu mmg xjg lngsung,biar je hidup bebas. satu lg sbb arak,die bgtau, wenn du kein Alkohol trinkst,ist es viel viel besser, Islam macht gesun…

12 jam

sungguh lama dlm train td, teringat zaman balik ngan train,dr kajang ke wakaf baru, lebih kurang sama la tempoh masa, nk tidur pom dh bosan,lama sngt tido.. alhamdulillah,selamat smpai, bertolak dr Regensburg dr pkul 7 pg, smpai Muenster pkul 8 mlm.. trus pergi masjid,berbuka di sana, senior2 di sini agak mesra,,, hrp2 urusan nk dftr esok berjalan lncr, aku dh xthn angin kt sini,lg 'kencang' dr Regensburg, ttbe rs mcm nk demam..n juga rindu BACHOK..SOB3

esok

aku juga manusia biasa, hepi,sedih,berdebar,marah, dh tiba masa buat keputusan plng rumit, ckgu mariah pesan..cool sngt xelok juga idil..
ye,sy ingat pesan ckgu.. terima kasih ckgu

cite dulu2

td on9,log in facebook, ttbe ada org tegur,
"slm, long time no c u" nama org tu che sue. ada ke kwn aku nama mcm tu? tp yg pasti klu aku xkenal,aku xadd.
pikir pnye pikir,kwn lama di sekolah rendah ms darjah satu. chat pnye chat,smpai die lupe dh berbuka. minta maaf la.
apsal semua orng bleh ingat aku, tp aku xingat diorng.. che sue ni ingat satu2, die bgtau,aku ni orng pnggil abe ngoh, then suka nangis,manja...kah3 skrng nk smbung chat.. :)