Posts

Showing posts from March, 2013

Spm

Dulu, Mac 2008 bknlah detik yg bahagia.
Tengok kawan yg dpt straight As,
rasa kecewa,sedih.
Sesetengah org tu aku x expect dia dpt semua A,
Paling teruk dihina member sendiri masa ambik result,
Member satu kelas.
"Asal ko dpt A1 dowh english GCE tu?"
aku rasa nak tumbuk je muka member yg chilaka ni.
Dalam hati aku bgtau,mamat ni xtahu adab berkawan ni.
Dah dpt straight A1 pun pertikaikan aku punya english.
Itu nasib baik aku xpertikai knp ko dpt semua A1?

Macam biasalah,sedih tu sedih.
Sembang dgn cikgu Mariah tu mata berair.
Somehow mcm xleh terima kenyataan.
Apapun,sedih tu kejap je.
Aku ingt balik pesanan cikgu Norhizan,
"Klu awak rs diri awak dlm kesusahan,
ingtlah masih ada org lain yg jauh lg susah hidupnya".

Jadi,klu dpt result elok tu,cubalah jaga hati member yg xberapa bernasib baik.
Aku percaya akan Karma.
Dan Spm pun bukan segalanya.

Lot of loves from Steinfurt

sikap

kali ni nak cerita serba sedikit tntg org jerman,
kalau nk dibandingkan org kita dgn org jerman,
bezanya ibarat langit dan bumi.
kalau bandingkan dgn pak arab dgn org jerman,
hanya Allah shj yg tahu bezanya.

1) jenis xmalu

masa semester pertama,
kelas fizik diadakan dlm dewan besar.
sbb prof yg sama ajar pelajar jurusan lain jugak.
jadi aku rs dlm dewan tu ada lebih kurang 200 pljr.
nak dijadikan cerita,masa tu aku terlalu mengantuk,
memang xfokus langsung prof tgh explain apa.
dan tetiba hampir semua org dlm dewan angkat tangan.
dgn gelabahnya,aku pun angkat tgn jugak.
mana tahu ada bnda penting ke.
lps tu prof tunding jari ke arah aku,
"ja Sie bitte"-- "ha kamu di sana"
Allah je tahu masa tu aku punya berdebar mcm mana.
mati-mati ingt prof pilih aku.
rupanya orang belakang.
lps tu org belakang aku bgun,then dia jawab soalan.
rupa-rupanya yg angkat tgn semua td tu berebut nk jawab soalan.
serius ini 100% betul,bukan tipu.
sambil berjalan plang ke rumah,aku still r…

Selesai

Aneyo Sayur!
Aneyo! (untuk yg xmakan Sayur)

pagi tadi exam terakhir.
exam terakhir untuk semester ni.
Alhamdulillah,Alhamdulillah!

mcm biasa,kalau esok exam mmg pkul 10 mlm lg dah tdur.
tapi sbb bio clock dah rosak teruk,
pkul 2 pagi baru terlelap.
itu pun 5.30 pagi dah terjaga.
terjaga sebab nerves.
sangat2 nerves.
duk fikir mcm mana la paper aku pagi nnt.

bgun,mandi,makan sikit.lps tu pergi ke bilik Herr Dettman.
aku pergi awal 30 minit.
sempat sembang dgn kawan2 yg amik paper hari ni juga.
sebenarnya aku xsuka sembang sblum dan selepas exam,
sbb benda tu boleh merendahkn kita punya keyakinan.

dan mmg benda tu la yg berlaku pagi td.
member jerman sorg ni tanya,
ko study x psl benda A benda B ni?
dalam hati rs neves tu dah berganda,
sbb dua2 benda A n benda B tu aku xbaca,dan xfokus lgsung.

nasib baik mmg xkluar langsung.
nmpknya ramalan dan tekaan aku agak tepat kali ni.
oh nikmatnya bila dah xde paper.
dah xperlu stay up.xperlu dah semua tu.kah3.




Hepi nurse

Orang kata hidup ni ada senang ada susah,
Ada gembira ada sedih.
Tapi aku rasa hidup ni 80% kesusahan dan kesedihang.

So guys,please define happiness.

(Engkau pergi dgn janjimu yg kau inglari)

Bongsu

bila rindu,
terfikirlah utk menulis pasal adik bongsu,

mungkin sbb bongsu,
dia punya manja,mashaAllah,
melampau-lampau manja.

pergi ke bazar ramadhan tahun lepas,
lepas tu dia ternampak mainan,
pujuk punya pujuk,
dia still nak beli.
lps tu apa lagi,menangis la tgh2 bazar ramadhan tu.
habis orang duk pandang aku.

situasi kedua,
keluar pergi beli barang bersama kakak.
bawa la si adik bongsu ni sekali.
memandangkan pergi dgn kakak,
aku pun xbawalah dompet.
sampai di pasar,kakak pergi beli di bahagian ikan2,
aku decide untuk tunggu kat luar shj.

si adik bongsu ternampak makanan,air kotak.
menangis2 dia nak makanan tu,
aku dah la xde satu sen pun masa tu,
terpaksalah pergi bgtau brader tu,
"abe kito hute dulu la deh,nnt kakak kito mari kito bayar"
hutang dulu,adik bongsu siap minum dan makan baru kakak sampai.

muka tebal xtebal la sangat.dalam 6 inci jah tebal.
adik bongsu punya pasal.


3 tahun lepas

Image
tempat yg sama,
bangunan yg sama,
jambatan yg sama.