Posts

Showing posts from February, 2013

Super Senior

Image
Senior satu jurusan,
dia juga seorang pelajar jurusan kejuruteraan kimia.

dia ni la yg bagi nasihat.
nasihat supaya jgn sesekali fikir untuk balik bljr di malaysia.

banyak tolong aku fahami Thermodynamik,
bagi hints,bagi past years,bagi semangat.
"InshaAllah,aku yakin mu buleh buat punya dil"
ni ayat yg biasa dia lontarkan,
bila aku rasa mana2 subjek tu susah.

satu benda yg aku jeles,
dia teramat bijak.
jarang nampak dia study,
tapi bila exam slalu score dan lulus.

dapat senior yg bijak ni best pun ada.
kadang-kadang rasa mcm LOSER pun ada.
tapi apa yg penting,dah tahu dia bijok,
aku guna otak dia se'maximum' mungkin.hehe.

selamat pulang ilmie!
satu hari nnt kita mungkin berjumpa di malaysia.
tapi selepas aku dapat sekeping kertas putih (segulung ijazah)
InshaAllah.

Semester Satu

mungkin post kali ni panjang sedikit. sekadar ingin luah perasaan.
3 Tahun lepas, Oktober 2010.
aku mulakan hidup sebagai pelajar universiti. pelajar semester pertama kejuruteraan kimia. macam-macam perasaan ada. gembira,takut semua ada. gembira sebab ini kali pertama belajar di universiti. takut sbb aku tahu jurang perbezaan A-level dgn Uni amat jauh.
Kelas pertama masa tu kelas Technische Grundlage ( TG), Grundlage bermaksud Asas. 2 jam setiap hari isnin. secara jujurnya,selepas 2 jam kelas TG ni, hanya 5% yg aku faham. lagi 95% ke Laut china selatan. apa yg mampu aku buat masa tu hanya salin vocabs.
Kecewa,kecewa kuasa tiga belas,dibahagi dua. kecewa dgn diri sendiri. rasa mcm diri ni bodoh pun ada. rasa nak menangis. pulang ke rumah sambil berfikir, berfikir mcm mana aku nak hbiskan lg 4 sem yg mendatang, klu semester pertama pun terumbang ambing.
setibanya aku di rumah,aku hantar satu sms kpd mama. ''ok lah mama ore belajar di Münster ni,susoh tu susoh jugok''
tid…

adik

Image
terjumpa sekeping gambar.
gmbr xde la lama sngt,
adik bongsu tgoh 'ngenak' abg2 dia.
bju dia pakai tu bju zara.
tp sbb napok mcm kain buruk dah.
standard bdk2,mmg xreti jaga pakaian.haha


Keputusan

Image
Regensburg.
This is the place where i decided sthg really big.
Others were still enjoying their last time in regensburg.
But i didnt really have a chance to do the same.

Münster or Nürnberg?
It was really hard making a decision.
I had to take it seriously.and i knew that really well at that time
Deciding sthg that can affect your future.
This steinerne Brücke was my witness.
Watching my face with full of worriness,
I spent a lot of times there,hoping beautiful scenery to help me out.
and to no suprise,it did help me,indirectly.

I think i made a right decision.
Albeit my life wasnt really joyful in these 3 years.
But you have to sacrifice somthing for somthing.

In my case i sacrified
my students life in order to reach this stage.
Sorry for this 'luahan perasaan' post.
I got this nostalgic feeling back after visiting regensburg.






Regensburg

skrg berada di regensburg,
bercuti,ziarah kawan

regensburg bandar bersejarah

Malaysia

Image
Hatiku meronta-ronta nak balik.
Emosi dan mental agak tidak stabil.
Kenapa malaysia dan jerman jauh sngt?

Kenapa?

delima

sebenarnya aku dalam dilema.
perlu ke aku balik malaysia?

ada ke adik yg xbalik bila kakak dia kahwin?
rasa mcm adik yg xbagus la plak bila xbalik.

tidak salah untuk rasa serba salah kerana serba salah itu tidak salah.

ustaz facebook

kalau tngok pada status,post yg dikongsi,
memang semua islamik habislah.
xpernah tngok status dia yg mengarut2 mcm aku slalu buat.

tapi kenapa pada setiap gmbr dia,
dia tag org perempuan?
sorg dua xkisah lg.
tp sekali tag belas2 org.
semua perempuan.
kenapa?

inilah contoh ustaz facebook terbaik stkt ni.

aku selalu pesan pada adik perempuan,farah.
klu status yg islamik tu bacalah.
tp jgn sesekali anggap org yg post tu baik/suci.
zaman sekarang ni ramai yg bertopeng je.

aku cuba bersangka baik,tp mmg xboleh.


jerawat

long time no see.
sem 5 ni masa tidur agak berterabur.
lepas tu mula la pening kepala.
jerawat pun muncul tanpa segan silu.
dah la xdijemput.pui!

last time naik jerawat mcm ni,
bila stay up untuk SPM.
itu pun 6 tahun lepas.

selamat magi. steinfurt 4.14 am.

amboi tulis magi ni,rasa nak makan meggi pulok!

chemische Reaktionstechnik

esok exam.
tajuk di atas tu subjek exam esok.
sedikit cuak sebenrnya.
sbb ini exam yg formelsammlung perlu dibawa.

biasanya subjek yg memerlukan formelsammlung ni,
subjek yg susah dan tricky.
harapan jgn 'terrak' sudah esok.
aku nk bercuti dgn hati yg tenang dan gembira.

wish me luck bebeh!

Doa

Result exam isnin lepas dah kluar,
Subjek law dan messtechnik.
Serius haritu bnyk jugak lubang2,
Soalan yg xdpt jawab,
Untuk lepas tu boleh,tp untuk result lawa,
Jauh sekali.

Alhamdullilah,aku rs itulah keajaiban doa.
Doa daripada mama.

So long law and messtechnik.i will never miss you!