Duit

Aku sangat benci bila dengar orang bagitau:

Money isn't everything.

Biasanya orang yang selalu cakap mcm ni,
datangnya daripada keluarga yang senang,
yang tak pernah alami kesusahan sejak dari kecil.

Ko pernah pakai kasut rm10 dapat 3 pasang?
Kasut yang selepas seminggu tercabut tapak kasut

Ko pernah naik kereta yang takde tingkap belakang?
Terpaksa guna plastik dan guna sellotape.
Kalau tak habis semua benda terbang keluar

Ko pernah naik kereta yang selalu mati tengah-tengah jalan?
Pukul 3,4 pagi terpaksa call orang lain untuk datang tolong.

Ko pernah guna duit raya setiap tahun untuk beli barang-barang rumah?
Biasanya duit raya aku dan kakak terpaksa digunakan.

Ko pernah alami,umur 16 tahun tapi takde duit langsung dalam akaun bank?
KOSONG
Itupun sebab masuk Kisas baru ada duit.

Ko pernah rasa betapa tebalnya muka ko,
berhutang dengan kawan tiap-tiap bulan semasa sekolah dulu?
Sebab mama terpaksa bagi duit pada kakak terlebih dahulu,
Dia urgent nak guna duit.

Apa yang ko rasa bila tengok kawan makan sedap-sedap,
tapi ko terpaksa ikat perut?

Ko pernah rasa betapa malunya bila ko jadi org terakhir bayar duit buku,
Last-last cikgu tolong bayarkan,
dengan syarat aku kena dpt A untuk subjek tu.

Kalau ko pernah alami semua tu,
agaknya ko still cakap money isnt everything lagi tak?
Aku pasti jawapan ko akan berubah.

p.s Post ni bukanlah untuk menagih simpati.

















Comments

N-S said…
hi lama tak datang sini..
pernah juga jumpa org macam ni.
kta nk berjimat diaorang ckp kta kedekut..
AMD said…
:( lila..terharu...jadilah abang dan ketua keluarga yang baik

Popular posts from this blog

Drawing

Master thesis

The Flash