Hospital

Pagi ini si adik bongsu operate,
Buang tongsil.
Yg sebelum ni adik yg kedua akhir.
Kakak send gambar melalui iMessage,
Aku yg tgh kerja terus sebak.
Sedih betul tengok gmbr adik dalam wad.

Pernah sekali,
Pkul 3 pagi,si adik bongsu tetiba sukar bernafas,
Mama punya panik,
sampai aku yang tidur dlm bilik terjaga.
Pkul 3 pagi juga pergi klinik kesihatan bachok.
Pergi ketuk rumah nurse ke doktor ke siapa entah.
Lps tu akak ni bgtau,
Kena bawa adik ke hospital kb secepat mungkin.
Mata mama pun dah nampak berair dah.
Tapi dekat 15minit jugak menunggu driver ambulance ni.
Orang melayu.
Xkan kau expect melayu tepati masa?

Adik kena stay dalam wad untuk beberapa hari.
Masa pergi ke hospital kb mmg xbawa baju.
Pkul 4pagi isi minyak kereta di bukit marak,
Nasib baik ada lg stesen yang buka.
Sbb nak pergi hantar barang2 mama n adik.
Pagi lepas hantar adik ke sekolah,
Terus gerak ke kb.
Mcm tulah rutin harian masa tu.

Sebab tu aku benci dua perkara.
Satu lelaki yang tidak bertanggungjawab.
Kedua ahli politik.
yg mempolitikkan kemudahan asas seperti hospital.

Carilah lelaki yg boleh pikul tanggungjawab.
I know exactly how it feels.
Hidup tanpa kehadiran 'lelaki' tu.
"Awesome"

adil bukan hidup ni?




Comments

Nazif Hakim said…
semoga adek ko cepat sembuh.doakan
AMD said…
insyaAllah ok adik hmpa.actually tonsil ni kalo x operate jd mende ha?xdan nk selidik

Popular posts from this blog

Du

Teori relativiti Einstein