Almost 8 months..

Assalamualaikum..
Alhamdullilah, at last dpt jugak ak buat satu ag post.Nak kata ak busy pom x de la busy sngt, ttpi due to several problemS,susah cket ak nak buat post baru.So,sbnrnya ramai jugak outsiders tanya.."Apsal gune word 'plasma' untuk blog ko?'..Actually, ak ada terbaca nota kimia adik ak yg skrg ni bljr kat M.R.S.M Pengkalan Chepa.Nota tu agak menarik dan advanced.ak ada terbaca satu ruangan tntg 'matter'.To my knowledge,matter ada 3 jep(solid,liqiud und gas).Lps baca nota tu,ak set in mind yg matter ni ada 5 sbnrnya iaitu Bose-Einstein Composate,Solid.Liqiud,Gas und Plasma.Satu fakta yg menarik tntg plasma ialah struktur dan komposisinya.Plasma ni lbh kurang mcm gas,but it's very difficult and hard to be produced as it only exists when gas is heated at a absolutely high temperature.Banyak ag fakta yg mmg x pernah jmpe.Pernah dgr nama tokoh 'Democratus' ?..hehe..Democratus ni antara org t'awl yg jmpe atom,tp nama John Dalton ag popular dalam buku-buku kimia sebab teori Democratus tntg atom x berapa tepat.Lps baca fakta tntg Democratus ni,ak terus gelak sebab dlm kuiz kimia prngkt daerah pd thun 2007 dlu ada satu soalan tntg tokoh-tokoh sprti John Dalton,J.J.Thompson,Ernest Rutherford,Neil Bohr dan Sir James Chadwick.Actually soalan tu semua pelajar form 4 n form 5 boleh jawab dgn tepat tp soalan tu jd agak susah bile ak baca nama Democratus.haha.Entah betul ke tidak jawapan ak untuk kuiz kimia tu...Rasanya betul..fuh,alhamdullilah.

Comments

anas_AF said…
hi, genius man...
semoga mengupdate blog...

Popular posts from this blog

Du

Teori relativiti Einstein